Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaPapa Franjo imenovao mons. Zdenka Križića splitsko-makarskim nadbiskupom

Papa Franjo imenovao mons. Zdenka Križića splitsko-makarskim nadbiskupom

Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj objavila je danas da je papa Franjo imenovao dosadašnjeg gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića splitsko-makarskim nadbiskupom.

Splitsko-makarsku nadbiskupiju dosad je kao apostolski upravitelj vodio umirovljeni zadarski nadbiskup Želimir Puljić, od 14. veljače 2023., kada ga je na tu službu imenovao papa Franjo, istodobno imenovavši dotadašnjeg splitsko-makarskog nadbiskupa Dražena Kutlešu zagrebačkim nadbiskupom koadjutorom.

Mons. Zdenko Križić rođen je 2. veljače u Johovcu, u župi Foča. Zaređen je 1977. godine. Biskupom ordinarijem Gospićko-senjske biskupije imenovan je 2016. godine. U svojem je obraćanju kazao kako ga je imenovanje iznenadilo, prije svega zbog dobi i načeta zdravlja, te kako ga je strah kako će voditi Nadbiskupiju, no da isto tako zna kako ipak Crkva stoji na Kristu.

– Duboko sam svjestan da su u hodu nasljedovanja Krista puno važnija koljena nego stopala, poručio je u svojem današnjem obraćanju objavljenom na stranicama Splitsko-makarske nadbiskupije.

M.D./foto SMN

- Oglas -