Utorak, 16 travnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOPada li broj turista iz Njemačke? Hotelijeri: Najveća recesija je u Francuskoj,...

Pada li broj turista iz Njemačke? Hotelijeri: Najveća recesija je u Francuskoj, a interes je svejedno velik

Nedavno objavljena statistika Turističke zajednice Makarska općenito je jako dobra, ali ukazuje na pad broja turista iz Njemačke u prva četiri mjeseca u odnosu na lanjsku godinu. Radi se o minusu od 43 posto, no isto tako, obuhvaćen je samo period od 1. siječnja do 30. travnja. Brojke znaju biti varljive, međutim, priča o tomu da bismo ove godine mogli zabilježiti čak i značajno manji broj dolazaka s njemačkog tržišta prisutna je još od protekle turističke sezone. Iako recesija pogađa i druge države, Nijemci čije gospodarstvo po procjenama stručnjaka neće izbjeći recesiju poznate su štediše, pa se u medijima dosta pisalo o tomu da bi od toga štetu mogao imati hrvatski turizam.

Paško Bolanča, direktor hotela Park, kaže kako oni ne bilježe pad turista s njemačkog tržišta. – Ne mogu biti siguran, ali mogu pretpostaviti da je statistika o kojoj govorite takva zbog toga što je dosta grupa čija se putovanja nisu mogla realizirati u pandemiji prebačena za prošlu godinu. Što se tiče Parka, Nijemaca je više nego ranijih godina, a buking ide normalnim tokom te nam stižu rezervacije s njemačkog, skandinavskog i ostalih tržišta. Ulazi su nam svakako jako dobri, kaže Bolanča.

Cijene su podigli minimalno. – Radi se o porastu od nekih 10 posto, nismo išli na značajniji porast jer svako podizanje cijene mora pratiti i podizanje kvalitete, kazao je direktor Parka.

Ivana Pivac Ivandić, direktorica hotela Osejava, kaže kako ne može komentirati njemačko tržište jer od tamo bilježe pad neovisno i o pandemiji i o recesiji. – Broj Nijemaca nam se dosta smanjio proteklih godina, iako smo u početku radili gotovo pa isključivo za to emitivno tržište. Daleko više imamo Skandinavaca ili Engleza. Što se tiče bukinga, moram primijetiti kako je zamjetan trend last minute više nego ikad. Ranijih godina bismo za glavnu sezonu zatvarali rezervacije već početkom veljače, a sad se srpanj i kolovoz i dalje pune. Svibanj i lipanj su dobro popunjeni, kaže direktorica Osejave.

Marko Luketina, direktor turističkog naselja Morenia u Podaci kaže kako općenito izbjegava baviti se emitivnim tržištima i time odakle nam dolaze turisti jer, kako veli, svaki gost je dobar gost. – Ako već gledamo te brojke, naši najbrojniji turisti su iz Francuske. Francusku je najviše pogodila recesija a svejedno od tamo uredno raste broj dolazaka. Tako ne vidimo ni da je pao broj turista s njemačkog tržišta. Općenito je buking dobar i bit će bolja sezona po svim pokazateljima, iako je i lanjska bila izvanredna, kazao nam je Luketina.

Cijene su podigli za oko 15 posto, ali naglašava kako su plaće značajnije rasle.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -