Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaPAD TEMERATURE Nakon velikih vrućina bura i kiša, u Makarskoj palo 20...

PAD TEMERATURE Nakon velikih vrućina bura i kiša, u Makarskoj palo 20 litara po kvadratnom metru

Visinska ciklona prelazi naše područje, a nakon više tjedana ekstremnih vrućina osjetni pad temperature zraka dogodio se i u Dalmaciji.

U 11 sati najhladnije je u Lovreću s kišom, burom i samo 14 stupnjeva. Drugdje u Zagori su temperature od 15 do 20, uz obalu i na otocima od 19 do 27°C na zadarskom području. Najhladnije je na Dinari. Na Velikoj Duvjakuši uz 6 stupnjeva i osjet hladnoće od svega 2 stupnja – piše Dalmacija danas.

U velikom dijelu Dalmacije temperature su desetak stupnjeva niže u odnosu na jučer u isto vrijeme, a u dijelu Zagore hladnije je za čak 15 stupnjeva!

Čak 62 litre kiše po kvadratnom metru primila je postaja Lađana na Biokovu. U Makarskoj je palo 20 litara po kvadratnom metru, a slijede Živogošće, Lovreć i Sveti Jure na Biokovu 17, Baška Voda 15, Zadvarje i Brela 12, Glavina Donja 10, Kostanje, Šestanovac i Cista Donja 6 itd.

Posvuda puše umjerena bura s povremenim jakim udarima, no ona će prema kraju dana dodatno ojačati.

Zbog olujnog vjetra promet je dopušten samo za osobna vozila:

autocestom A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostale skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina DC50 i DC27); državnom cestom Maslenica-Zaton Obrovački (DC54); na Paškom mostu.

U ostatku dana u većini predjela bit će suho, na mjestimičnih oborina bit će na jugu Dalmacije gdje se može dogoditi i jače grmljavinsko nevrijeme.

U subotu će biti sunčano uz jaku buru, a najjača će biti u prvom satima kada se očekuju udari preko 100 km/h. U nedjelju će bura malo oslabiti, a popodne će biti tramontane koja će na moru imati vrlo jake udare. Subota i nedjelja će danju donijeti novi porast temperature zraka, ali neće biti osobito vruće – piše Dalmacija danas.

MD/foto MD

- Oglas -