Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOOzelenjavanje Peškere tek sredinom svibnja. Evo o čemu od Grada još ni...

Ozelenjavanje Peškere tek sredinom svibnja. Evo o čemu od Grada još ni slova, a važno je

Kapitalni projekt uređenja Peškere, odnosno njegovo idejno rješenje, pred brojnom je publikom, vrlo ozbiljno, predstavljen početkom rujna protekle godine. Izabrano rješenje autora Atmosfera studija dobilo je veliki medijski interes te je na brojnim nacionalnim portalima predstavljeno kao buduća vizura makarskog urbanog parka. Od tada do danas s Peškere su uklonjene barake, teren je očišćen i saniran, a da se čuti kako pojedini građani, osupnuti odjednom prostorom koji se “ukazao”, vele kako je dobro ako ostane i ovako kako je sada.

Međutim, s obzirom da projektni natječaj uključujući kasniji pregovarački postupak, nagradni fond i naknade zajedno “teže” preko 3 milijuna kuna, dok je sam projekt vrijedan preko 120 milijuna kuna apsolutno je neprihvatljiv argument kako je uklanjanje baraka dovoljan korak. Gradonačelnik Zoran Paunović, barem kako nam je rekao u posljednjem razgovoru na ovu temu, ne odustaje od idejnog rješenja te ga navodno “peglaju” dok se ne svi ne usuglase. Međutim, nakon sedam mjeseci pregovaranja nejasno je zašto iz Grada nema nešto konkretnijih informacija od uobičajenih, u stilu da ćemo biti pravovremeno obaviješteni. Naime, dobili smo odgovor samo na pitanje kada će se krenuti sa – sadnjom.

Odgovor na ovo pitanje dobili smo nakon tri tjedna, a navedeno je kako je pokrenut postupak za nabavku materijala za sadnju na Peškeri koja bi trebala krenuti sredinom svibnja. Riječ je o stablima čempresa, bora pinije i hrasta crnike za koje je Grad još početkom godine osigurao sredstva za sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša. Na pitanje pak o tomu u kojoj su fazi pregovori, je li naručen glavni projekt i ako da, koje su preinake dogovorene u odnosu na idejno rješenje, odgovor nismo dobili.

– Detalji i rokovi vezani za buduće faze uređenja bit će objavljeni kad budemo imali cjelovitu informaciju, stoji u odgovoru.

A buduće faze uređenja su, tako se bar sada čini, prilično daleke od realizacije. Nakon ozelenjavanja po planu će se ići, naime, se na parking. Preduvjet za parking je proširenje pristupne ceste, dok je proširenju pristupne ceste preduvjet otkup zemlje, a otkupu zemlje dogovori s vlasnicima zemlje…

S druge strane, gradonačelnik rezolutno tvrdi kako će sve biti gotovo do sezone 2025. godine. Ako je tako, onda bi javnost ipak trebala znati nešto više od floskula koje ne odgovaraju niti na pitanje kada će se pristupiti drugoj fazi, niti kako će biti konačno rješenje, niti iz kojih će se sredstava sve to financirati. Možda jer još uvijek ne znaju, ali to bi onda bio još veći problem.

Ivona Ćirak / foto M.D.

- Oglas -