Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNONOVE KONCESIJE Kako će "Romana" riješiti legalnost nelegalne kvazi-plaže?

NOVE KONCESIJE Kako će “Romana” riješiti legalnost nelegalne kvazi-plaže?

Ove godine ističu 10-godišnje koncesije društvu Makarska obala, hotelima “Romana” i “Rivijera” te specijalnoj bolnici “Biokovka”. Po proceduri zainteresirani najprije šalju inicijalne ponude Splitsko-dalmatinskoj županiji odnosno resornom odjelu, nakon čega stručno povjerenstvo u kojem je i gradonačelnik Zoran Paunović ocjenjuje ponude i donosi odluku koja naposljetku dolazi na županijsku skupštinu.

Kako nam je rekao Ante Bilić, direktor Makarske obale, njihova je ponuda poslana prije mjesec dana.

– Javljamo se za iste lokacije i obuhvat kao do sada. Kako bi ponuda bila uredna morali smo ukloniti nadstrešnice, kazao je Bilić.

S obzirom da je u međuvremenu izašao novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, pitanje je kako će se koncesije dodjeljivati ubuduće za lokacije na kojima “strše” nelegalni nasipi, a jedan od takvih je i ruglo ispred hotela “Romana”. Naime, po zakonu se nasipi kojih nema na orto-foto snimkama do 2011. godine moraju ukloniti, odnosno staviti u Prostorni plan. Legalitet bi trebao biti preduvjet za dobivanje koncesija baš kao što je Bilić naveo za nadstrešnice koje se, jednako kao i nasipanje plaže, tumače kao gradnja na pomorskom dobru.

Budući je građevinska dozvola za projekt plaže ispod Romane odnosno Aminessa pala, nije jasno kako će se riješiti to pitanje. Po svemu sudeći predstavit će se projekt sanacije jer, realno, nema nijedna druga zainteresirana strana koja bi ulagala u “krpanje” plaže.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -