Srijeda, 17 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaOtkrivamo potpuno novo ruho modernog trga Hrpina koji će dobiti i novu...

Otkrivamo potpuno novo ruho modernog trga Hrpina koji će dobiti i novu namjenu

Trg Hrpina je u završnoj fazi i uskoro kreće javna nabava, potvrdio nam je gradonačelnik Zoran Paunović u čijem je mandatu donesena odluka da se odbaci projekt arhitektice Vlaste Marčić. Obustavljena je javna nabava i naručen projekt od arhitektonskog studija Kostrenčić i Krebel za koji su, kako kaže Paunović, ishođene suglasnosti svih javnopravnih tijela. Novi je projekt potpuno drugačiji i premda ga nismo vidjeli, a ni gradonačelnik nije bio voljan otkriti detalje, iz Ministarstva kulture doznali smo nešto više detalja.

Potvrdili su nam da je dobivena suglasnost konzervatora, no isto tako napominju kako je Gradu Makarska u više navrata sugerirano da izloži projektno rješenje i organizira okrugli stol.

– Vezano za projekt Trga Hrpina koji je dobio je posebne uvjete građenja putem sustava eKonferencije, riječ je o trgu koji u južnom dijelu ima intervenciju iz drugog dijela 20. stoljeća (stube projektanta Rožića), a izrazito je nagnut kao posljedica kosog terena, što onemogućava njegovo adekvatno korištenje. Projektant je stoga ponudio autorsko rješenje koje u središnjem prostoru ima ovalni dio betonske obrade koji omogućava sjedenje i druge javne namjene, dok je ostali dio trga popločan kamenom na tradicionalan način. U više navrata je sugerirano Gradu Makarskoj da izloži projektno rješenje i organizira okrugli stol kako bi se građanstvo upoznalo s budućim uređenjem gradskog prostora, na koji stručnjaci našeg Konzervatorskog odjela, s obzirom na samu urbanu strukturu koja ga okružuje nama primjedbi, poručili su iz resornog ministarstva pod čijom su nadležnošću splitski konzervatori koji su pratili projekt.

Dakle, središnji dio je rađen u betonu, dok je ostatak u kamenu, pa se može zaključiti kako se radi o kombinaciji suvremenog i tradicionalnog izričaja, što se naslanja na ranije izjave gradonačelnika koji je najavljujući novi projekt rekao kako želi moderan, atraktivan i reprezentativan trg. – Taj trg se radi samo jednom u duljem vremenskom periodu i zato sve treba biti u skladu s 21. stoljećem, komentirao je tad Paunović.

S obzirom da se radi o važnom kapitalnom projektu koji se odvija u samoj povijesnoj jezgri, bilo bi lijepo i kada bi gradska uprava bila transparentnija te izložila projekt. Moguće je da očekuju kako dio javnosti ne bi bio naklon modernom rješenju, što je bio scenarij kad je predstavljeno moderno rješenje splitske rive koja je, doduše, neusporedivo veća i značajnija urbanistička cjelina.

Podsjetit ćemo, inače, da je javna nabava za stari projekt završena još u listopadu 2021. godine, kada je izabran Mata d.o.o. Utvrđeno je da stari projekt nije sadržavao podzemnu infrastrukturu te je najprije bilo govora da će se nadopuniti, no naposljetku se ipak odustalo od tog rješenja i odlučilo ići u drugom smjeru.

S obzirom da uskoro nastupa pauza od građevinskih radova, za očekivati je da bi se s radovima moglo krenuti ujesen.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -