Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaOtkazana komemoracija na Bleiburgu

Otkazana komemoracija na Bleiburgu

Počasni bleiburški vod otkazao je ovogodišnju komemoraciju žrtvama komunističke odmazde nad pripadnicima vojske ustaške NDH i civilima na Bleiburškom polju.

Komemoracija se trebala održati 16. svibnja, ali je otkazana zbog zabrane javnih okupljanja u Austriji, uvedene zbog pandemije koronavirusa.

Počasni bleiburški vod, organizator komemoracije, priopćio je da će u najkraće vrijeme upoznati javnost o alternativnom programu obilježavanja 75. obljetnice Bleiburške tragedije.

Bleiburškom tragedijom naziva se stradanje više desetaka tisuća ustaških i drugih vojnika i civila koji su se u svibnju 1945. htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslavenskoj. Neki su ubijeni na Bleiburškom polju, a mnogi su stradali idućih mjeseci u marševima danas poznatima kao ‘križni putovi’.

Komemoracija, koja se odvija pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, godinama izazivala kontroverze zbog sporadičnog isticanja ustaške ikonografije, ali je to zadnjih godina svedeno na minimum zbog oštrih kazni austrijskih vlasti za isticanje profašističkih obilježja i obilježava se dostojanstveno.

(Hina)

- Oglas -