Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaRIVIJERATučepiORGANIZATORI 'KA KULTURE U TUČEPSKIN ZASEOCIMA' ODLUČILI Otvaranje ipak u ponedjeljak 15.srpnja

ORGANIZATORI ‘KA KULTURE U TUČEPSKIN ZASEOCIMA’ ODLUČILI Otvaranje ipak u ponedjeljak 15.srpnja

U tučepskom zaseoku Mravičići u subotu 13. srpnja je trebala startati 14. kKutz – kulturna manifestacija koja se odavno prometnula u zaštitni znak kulture u Tučepima a i šire, no zbog kiše koja je počela padati predvečer, organizatori su otvaranje ‘Ka kulture’ odlučili premjestiti, kako doznajemo, na ponedjeljak 15. srpnja.

Umjetnički ravnatelj Ivica Mijačika i ove se godine potrudio osmisliti program ‘višestruko provjeravan i zaštićen mjerljivom kvalitetom’ koji je satkan od četiri predstave i dva koncerta. U Mravičićima je za svečano otvaranje na programu predstava Kazališta KNAP iz Zagreba, ‘Kod kuće je najgore“, dojmljiv redateljski uradak Borisa Kovačevića rađen prema humoreskama kultnog Ephraima Kishona. Stižu i “Brodolomke“ kazališta Moruzgva – Zagreb koje je redateljski uredio Krešimir Dolenčić, zatim HNK Šibenik s Krležinom „Ledom“, jednim od najsjanijih djela hrvatske književnosti potpisana redateljstvom Borisa Svrtana te predstava ‘Dekorater’ u izvedbi kazališne grupe Lectirum. S posebnim ponosom Mijačika najavljuje koncert ‘Opera s pogledom’ na kojem će nastupiti naš slavni sugrađanin Luciano Batinić.

– ‘Opera s pogledom’ u Šimićima za pripomoć ima jednovečernju izložbu. ‘Dolaze’ nam platna akademskog slikara Vatroslava Kuliša, umjetnika uzvišenog romantičnog nerva, majstor ekspresije, vrhunskog koloristu u svijetu koji se smračuje… Bit će to razigrana ‘vizualna kulisa’ večeri koji ima sve preduvjete za pamćenje jer je ‘garnirana’ s opernim prvacima: Valentinom Fijačko Kobić, Ivanom Srbljan, Ljubomirom Puškarićem i Mariom Ćoporom za glasovirom te, istaknuto nešto većim intimnim uskličnikom, Lucianom Batinićem, našim ‘diteton svjetskog glasa’ – najavljuje Mijačika. Tradicionalna prozna, poetska i glazbena predjela ovog ljeta u tučepske zaseoke dovode akademika Milu Pešordu, književnicu Marinu Vujčić te svima dobro znanog prof. Tonća Puharića a jedinstvenu kulturnu sezonu zatvorit će Goran Karan koncertom u Podstupu.

Podsjetimo, prošle godine tiskana je monografija kKuTz-a, ‘Posuđeni u lijepo’ koja je sada doživjela i tiskano izdanje na engleskom jeziku. – Opsežan i zahtjevan „proces“ prijevoda na engleski jezik obavio je Stipe Grgas, redoviti profesor, s Odsjeka za anglistiku ,na Filozofskom fakultetu u Zgrebu. Ostale prilagodbe je obavio Dominik Glučina Buco „dizajnerski otac“ monografije. Dakle, „Posuđeni u lijepo“ ima tiskano izdanje na engleskom jeziku. Rečena monografija će, također, biti dostupna i na web knjižarama. Tako, nježno, možemo reći da su „Posuđeni u lijepo“ postali prilično čvrsta kulturološka činjenica – zaključuje Mijačika.
R.I.

- Oglas -