Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaOpuzen: Devet ugovora vrijedih 197,5 milijuna kuna za vodnokomunalnu infrastukturu

Opuzen: Devet ugovora vrijedih 197,5 milijuna kuna za vodnokomunalnu infrastukturu

Devet ugovora za razvoj vodnokomunalne infrastrukture u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na području Kule Norinske, Stona, Opuzena, Slivna, Lopuda, Mljeta, Grude i Orebića, vrijednih 197,5 milijuna kuna, potpisano je u petak u Opuzenu.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, koji je bio na potpisivanju ugovora, izjavio je kako je riječ o projektima koji će poboljšati kvalitetu života stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije.
„Nećemo stati na ovome. Želimo da svi građani imaju pristup javnom sustavu. Drago mi je da će i u vremenu koronakrize građevinski sektor imati dovoljno posla“, istaknuo je ministar Ćorić.
Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je rekao kako su u ovom trenutku na području krajnjeg juga Hrvatske aktivni projekti vrijedni oko milijardu kuna.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić istaknuo kako su potpisani ugovori pomak prema još kvalitetnijim uvjetima života i rada.
„S Ministarstvom zaštite okoliša i energetike te s Hrvatskim vodama imamo brojne projekte. Već je počeo više od 500 milijuna kuna vrijedan projekt navodnjavanja, odnosno protiv zaslanjenja Donje Neretve. Predviđa branu na rijeci Neretvi i navodnjavanje svih površina u Dolini Neretve, a time i obranu od prijetećeg zaslanjenja“, rekao je Dobroslavić.
Ovim projektima će se u sustavu vodoopskrbe izgraditi ukupno 21,9 kilometara cjevovoda i sedam kilometara glavnoga dovodnog cjevovoda te po jedna hidrostanica i crpna stanica (protoka 12,5 litara u sekundi).
U sustavu odvodnje izgradit će se 12,2 kilometra kanalizacijskog sustava, 10,1 kilometar gravitacijskih i tlačnih cjevovoda i kolektora, trinaest crpnih stanica, jedan uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) kapaciteta 1.400 ES (ekvivalent stanovnika) i jedan biološki uređaj za pročišćavanje otpadnih voda kapaciteta 1.000 ES.
Osim toga, na području Nacionalnog parka Mljeta izgradit će se vodoopskrbni cjevovodi kojima će se omogućiti spoj na sustav javne vodoopskrbe naselja Polače i dijela naselja Pomena, obaviti elektro-strojarski radovi na crpnim stanicama, pustiti u pogon UPOV te izgraditi nova crpna stanica, tlačni cjevovodi i gravitacijski kolektori.

Time će se omogućiti 176 priključaka na sustav javne vodoopskrbe, povećat će se sigurnost opskrbe vodom u sušnom razdoblju te omogućiti razvoj gospodarskih djelatnosti, posebno turističkih.
U sustavu odvodnje omogućit će se priključenje stanovništva i turista na kanalizacijsku mrežu te minimalizirati ispuštanje nepročišćenih otpadnih voda u tok Male Neretve, akvatorij Malostonskog zaljeva, Mljetski kanal i rječicu Ljutu.
Pridonijet će to i zaštiti prirodne baštine rijeke Neretve, Malostonskog zaljeva i akvatorija Nacionalnog parka Mljeta, a provedbom projekata pristupit će se i završetku uređenja obala Male Neretve u Opuzenu.
Hina / foto Pixabay

- Oglas -