Ponedjeljak, 11 prosinca, 2023
NaslovnicaAKTUALNOOporba nije podržala novu odluku: Ugrožavate egzistenciju ugostitelja i lomite stvari preko...

Oporba nije podržala novu odluku: Ugrožavate egzistenciju ugostitelja i lomite stvari preko koljena

Danas je, većinom glasova, usvojena Odluka o postavljanju urbane opreme na području kulturno povijesne cjeline grada Makarske, akta koji je već dva mjeseca top tema u gradu jer se radi o uistinu značajnim promjenama kojih će dio nastupiti već u ovoj godini. Vijećnici HDZ-a nisu glasali za ovu odluku tvrdeći kako je njezin cilj kažnjavanje i sankcioniranje, a vijećnici NLO-a su se, nakon kritičkih osvrta i neuvažavanja njihovih amandmana, odlučili ostati suzdržani, odnosno izuzeti se od glasanja. Potonje je učinila vijećnica Ivana Miočević Franić, a kolega Petar Kelvišer je ostao suzdržan.

Vijećnik Jure Brkan (HDZ) tako je kazao kako je odluka samo alat za kažnjavanje i šikaniranje stanovnika stare gradske jezgre. Vijećnica Tina Franković Međurečan (SDP) rekla je pak kako se odlukom dobiva bolja struktura gostiju, što implicira veću kvalitetu života u gradu. – Ovo nije ničiji hir, nego rezultat dijaloga, s jednim ciljem, da grad bude prepoznat po kvaliteti, rekla je vijećnica.

Petar Kelvišer (NLO) uključio se u raspravu s riječima kako odluka direktno utječe na život građana te da je sve te dionike života stare gradske jezgre trebalo uključiti, no ne nakon što je završeno javno savjetovanje. – Zašto ih ne uzimamo kao saveznike, umjesto da ih kažnjavamo, iako su sve radili uz usmenu ili pismenu dozvolu gradske uprave, pitao je Kelvišer.

Kolegica Ivana Miočević Franić imala je dulje izlaganje. Priznala je da je nezadovoljna estetskim izgledom gradske jezgre, preuskim koridorima za pješake te izgledom nekih štekata, no dodala je kako se trebala uvažiti činjenica da je svaka jezgra jedinstvena. – Niste trebali prepisivati od Hvara ili Rovinja, rekla je.

 

Dodala je kako je novi Plan korištenja javnih površina u izradi kao i dizajnersko rješenje, pa da ne znaju kako se postaviti nemajući te akte ispred sebe.

– Ne podržavam vaš način rada gdje lomite preko koljena i ugrožavate egzistenciju ugostitelja i njihovih obitelji čije se poslovanje može ugasiti, rekla je ističući primjer Kačićevog trga gdje su, kako je istaknula, ugostitelji samostalnoi stvorili jednu dodatnu vrijednost svojom ponudom.

Objašnjenje da su drveni podesti na trgu negiranje javnog karaktera povijesne cjeline grada nazvala je elitističkim te dodala kako ne korespondira potrebama grada.

– Ovo je relikt iz vremena dočekivanja štafete, a ne trg kakav nam danas i u budućnosti treba, objasnila je.

Predložila je da se poploča dio stepenica kako bi se eliminirao nagib, a ovaj je prijedlog kasnije odbijen.

Vijećnica SDP-a Marina Puharić nazvala je odluku politički nepopularnom, na što je Franić replicirala kako se ne bi složila jer je većina građana za uvođenje reda.

– Svi su nezadovoljni stanjem u prostoru, ali njome će biti ugroženo 300-tinjak birača, što pokazuje da je odluka zapravo politički oportuna, dodala je.

Jure Brkan rekao je kako je sve napisano glupo, nemušto i nerazborito te kako će ovakva odluka potjerati stanovnike iz centra jer će ih natjerati na dodatna ulaganja. – Imamo hostel gradonačelnika u centru čija okućnica izgleda malo bolje od Mariupolja u Ukrajini i vi kažete da podržimo odluku, da vas je briga oko uređenja, uredili biste okućnicu, nego vi idete glumiti face, jedina funkcija odluke je da kažnjava, uporan je bio Brkan.

Kazao je kako je zaključio da je odluka ove vlasti da tlači građane koji ne misle kao oni, nazvavši to staljinizmom u najčišćem obliku te dodavši kako je siguran da će svaki novi akt ići u tom smjeru. Gordana Muhtić, predsjednica Gradskog vijeća, mu se ironično zahvalila na uvredama.

Za kraj je zamjenica Antonia Radić Brkan rekla kako je odgovornost investitora i vlasnika prostora informirati se o tome u koji prostor ulazi, tvrdeći kako je vrijednost u staroj gradskoj jezgri veća samim time što se radi o kulturnom dobru.

– Cilj odluke je podizanje kvalitete življenja u gradu, cilj je poboljšati prostor, staviti održivi turizam ispred svojeg interesa, osloboditi vizure i pročelja te se osloboditi kiča i bezličnih tabli na spomeničkoj baštini, cilj je dati prostor šetačima, potaknuti ugostitelje na sadnju mediteranskog bilja, potaknuti sugrađane i sve koji ovdje zarađuju da shvate kako eksploatacija baštine nije održiva, poručila je Radić Brkan.

Odbijeni su svi amandmani vijećnice Franić.

Tražila je, osim poravnavanja nagiba na istočnom dijelu Kačića, jasno propisan izgled otvora za koje je u aktu navedena samo vrsta materijala.

Ivona Ćirak /foto M.D.

 

 

- Oglas -