Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaMOZAIKKulturaONLINE PREMIJERA: Hit komedija "Pacijent Doktora Freuda" Teatra Gavran

ONLINE PREMIJERA: Hit komedija “Pacijent Doktora Freuda” Teatra Gavran

Želeći kazališnoj publici omogućiti uživanje u svojim predstavama i kada je kazalište zatvoreno, Teatar Gavran odlučio je ljubiteljima kulture učiniti virtualno dostupnom predstavu Mire Gavrana “Pacijent doktora Freuda”, koja se može pogledati online od subote 25. travnja u 12 sati.

Posebnost ove internetske premijere je u tome što će biti dostupne dvije snimke s dvije glumice, Ana-Marijom Percaić i Katarinom Baban, koje igraju u “Pacijentu doktora Freuda”, stoji u najavi. Ulogu dr. Freuda tumači Peđa Gvozdić dok u ulozi Adolfa Hitlera nastupa Jakov Gavran.

Ova svojevrsna groteska tematizira susret Adolfa Hitlera i njegove zaručnice Christine sa slavnim psihoanalitičarom Sigmundom Freudom 1919.godine u Beču.

Mladi Adolf uspije nagovoriti svoju djevojku da zatraže od psihijatra stručnu pomoć kako bi im pomogao razriješiti probleme u seksualnoj komunikaciji. Tridesetogodišnji Hitler na Freudovu kauču razotkrit će ponore svoje psihe i frustracija, koje će ga dvadesetak godina potom usmjeriti prema najvećem ratu u povijesti.

“Mladi glumci s puno energije i humora poigravaju se temom seksualnosti dovodeći u pitanje stereotipe koji se vezuju uz glasovita povijesna lica”, ističe se u najavi.

Ovaj Gavranov tekst do sada je imao 12 premijernih izvedbi diljem svijeta i preveden je na deset jezika. Za ulogu Adolfa Hitlera Jakov Gavran dobio je Nagradu Zlatna murva za najboljeg mladog glumca na Festivalu Glumište pod murvom u Skradinu 2011. godine.

Režiju potpisuje Robert Raponja, scenu i kostime osmislila je Jasmina Pacek, glazbu potpisuje Peđa Gvozdić, a svjetlo su oblikovali Mario Vnučec i Robert Pavlić.

Kazališnu hit komediju “Pacijent doktora Freuda” u izvedbi Teatra Gavran može se pogledati online od subote 25. travnja u 12 sati s titlovima na engleskom jeziku na www.cro-kultura.com i na web i društvenim stranicama Teatra Gavran.

Hina / Foto: Teatar Gavran

- Oglas -