Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKAOdržana Izvještajno-tematska konvencija makarskog SDP-a

Održana Izvještajno-tematska konvencija makarskog SDP-a

SDP Makarska je ovu nedjelju održao Izvještajno-tematsku konvenciju s dvije aktualne teme: „Zdravstvo – jučer, danas, sutra „ i „ Prostor – naše bogatstvo“.

Uvodno je predsjednik Gradske organizacije i gradonačelnik Makarske Zoran Paunović ukratko prezentirao rezultate rada iz 2023. godine. Ocijenivši ju povijesnom godinom istaknuo je 4 ključna, velika, projekta – Peškeru, poboljšanje zdravstvene skrbi, oživljavanje stare gradske jezgre i zaustavljanje betonizacije izmjenom Prostornog plana.

– Čak 11 od 16 točaka predizbornog programa smo realizirali, uskoro slijede još dvije točke, a do kraja ovog prvog mandata ima još više od godinu dana. Mi što obećamo, mi učinimo! – istaknuo je Zoran Paunović.

– Peškeru moramo pretvoriti u najljepši urbani park u ovom dijelu Hrvatske. Park sa dječjim igralištima, boćalištima, poučnim i biciklističkim stazama, mjestom za piknik, šetnje i opuštanje u hladovini. To je budućnost naše Peškere. Ne smijemo nikad više dozvoliti da se Peškera podredi kapitalu i da se pogoduje pojedinačnim interesima, a to bi se moglo dogoditi ako Projekt ne završimo. – rekao je Paunović i nastavio.

– Izmjenom Prostornog plana, sada je zabranjeno graditi višestambene zgrade, zabranjeno je etažirati apart-hotele. Nizom odredbi, ograničili smo sve one investitore, koji na uštrb ovog prekrasnog krajolika, žele oploditi svoj sumnjivi kapital i devastirati naš prostor. U makarski Dom zdravlja doveli smo kardiologa, doktoricu radiologije, magistricu biokemije i urologa. Njih ne plaća Županija čija je to nadležnost. Njih plaća grad Makarska i sve općine osim Baške Vode.

Brojne članove stranke, koje nije omelo loše vrijeme pozdravili su i gosti. Matko Burić, načelnik općine Gradac je primijetio koliko je makarska organizacija ojačala u protekle tri godine istaknuvši da Makarsko primorje treba Makarsku i da je jedinstvo nužno za uspješno rješavanje problema.

Dr. Mišo Krstičević, član predsjedništva SDP-a Hrvatske i gradonačelnik Ploča je upozorio na nedostatak kadrova te osobito na činjenicu da je Makarska na sebe preuzela obvezu Splitsko- dalmatinske županije. Istaknuo je da je to dobro za lokalno stanovništvo, ali je poraz socijalne države koja svojim građanima ne osigurava adekvatnu skrb.

Ante Bilić, potpredsjednik Glavnog odbora SDP-a Hrvatske i gradonačelnik Trogira je otvorio temu i važnosti pametne prostorno planske izgradnje, s kojim su se u koštac uhvatili i Trogir i Makarska. Također, javno je potaknuo razgovor o potrebi izmjene porezne politike koja će destimulirati stihijsku gradnju i loše gospodarenje prostorom.

Profesorica Maja Krčum, inače županijska vijećnica ukazala je na izrazito neuspješnu politiku gospodarenja otpadom u našoj županiji i probleme s izgradnjom Županijskog centra za gospodarenje otpadom Lećevica, koji nakon više od 19 godina nije ni blizu svojoj realizaciji.

Na samom kraju konvencije, a prije neslužbenog druženja, gradska organizacija Makarska ali i cijeli SDP oprostili su se od stručne suradnice Katice Viskovic koja je otišla u mirovinu.

Foto: SDP

- Oglas -