Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKAODLUKA O PROMETU Kazne za vožnju pješačkim zonama od 60 eura, utvrđuje...

ODLUKA O PROMETU Kazne za vožnju pješačkim zonama od 60 eura, utvrđuje se i biciklistička staza

Jedna od važnijih točaka dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća zakazane za idući petak bit će Odluka o prometu koja svakako ima dosta zanimljivih noviteta. Odluka je bila na javnom savjetovanju te sad ide pred gradske vijećnike.

Pored ostaloga, odluka propisuje da je pješačkim zonama na području grada zabranjeno kretanje svih vrsta motornih vozila, a kazne iznose 60 eura za fizičke osobe koje krše odluku. Vožnja motorima po staroj gradskoj jezgri i ostalim zonama znala se viđati počesto, a nova odluka pješačkim zonama sada smatra Trg fra Andrije Kačića Miošića, Trg Tina Ujevića, Trg Hrpina, Trg 4. svibnja 533. i Trg 156. brigade Hrvatske vojske. Od ulica to su
Kalalarga, Prvosvibanjska ulica, Zagorska ulica, Ulica Lištun, Ulica dr. Jakova Dudana, Ulica Fra Filipa Grabovca, Ulica Put Cvitačke, te Šetalište dr. Franje Tuđmana.

Zabranjen je promet motornim vozilima i  površinom na poluotoku sv. Petar omeđenom Obalom kralja Tomislava na istoku, biciklističkom stazom na jugu i zapadu i postojećim zgradama, te Ulicom Ruđera Boškovića na sjeveru, kao i pješačkim prolazom uz Osnovnu školu „Stjepan Ivičević“ te unutar ograđenog prostora Gradskog sportskog centra.

Zabrana se ne odnosi na vozila žurnih službi, inspekcijskih službi, komunalnih službi itd.

Ono što je zanimljivo jest da se utvrđuje i biciklistička staza, i to u ulici Put Cvitačke od Hotela Romana u smjeru istoka do Šetališta dr. Franje Tuđmana, dalje Šetalištem dr. Franje Tuđmana uz more kroz šumu sve do Obale kralja Tomislava kod Hotela Miramare i natrag obrnutim smjerom. Navedena biciklistička ruta vrijedi međutim samo vremenskom razdoblju od 1. listopada do 30. travnja, dakle zimi.

Postoje iznimke kada se može odobriti kretanje motornih vozila, primjerice kada je to neophodno za funkcioniranje života u gradu, osobama s invaliditetom koji imaju “znak pristupačnosti”, prilikom odobrenih manifestacija, prilikom selidbe itd. Dozvola za ovakve iznimke izdaje se na zahtjev, i to na rok od najduže godinu dana.

Visina naknade za dozvolu odredit će se posebnom odlukom, a dozvola za kretanje motornim vozilom u pješačkoj zoni mora se istaknuti na vidljivom mjestu u vozilu.
Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -