Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaSPORTODLAZAK LEGENDE: U Argentini preminuo bivši nogometaš Carlovich

ODLAZAK LEGENDE: U Argentini preminuo bivši nogometaš Carlovich

Bivši nogometaš hrvatskog porijekla Tomás Felipe Carlovich (Karlović), smatran jednime od najboljih igrača u povijesti Argentine, preminuo je u petak u bolnici u rodnom Rosariju od posljedica udarca u glavu.

„El Trinche“, kako mu je nadimak, nalazio se u induciranoj komi nakon što ga je na ulici napao jedan mladić, udario u glavu, a zatim mu ukrao bicikl. Napadnut je po noći blizu skromne kuće u kojoj se rodio prije 74 godine.

Argentina u petak oplakuje velikog nogometaša.

„Ubili su idola, fantastičnog igrača. Mitskog nogometaša jednog grada. Ubili su nogometnu baštinu Argentine koja je danas zavijena u tugu“, izvijestio je američki portal ESPN. Tisuće čitatelja i stanovnika Argentine šalju sućute, izraze tuge i ogorčenja.

Carlovich je simbol nogometa u Rosariju, trećem po veličini gradu u Argentini, gdje se rodio i Lionel Messi.

Carlovich, sin hrvatskog vodoinstalatera, živio je u kući u kojoj se rodio kao najmlađi od sedmero djece. Uvijek je bježao od slave i novca a hvalili su ga velikani argentinskog nogometa Diego Maradona, César Luis Menotti, José Pekerman i Marcelo Bielsa.

Carlovicheva diskretna karijera trajala je 17 godina. Počeo je igrati u Rosario Centralu, u prvoj ligi, no onda je nastupao u lokalnim nižim ligama a najslavnije trenutke je doživio u dresu Central Córdobe i Independiente Rivadavije koje je nazivao svojim „dvjema ljubavima“. Nikada nije uzletio na veliku međunarodnu scenu jer je El Trinche više volio  uživati u životu nego na treninzima. Znao je i ne dolaziti na utakmice.

„Puno je toga o meni izgovoreno, ali većinom neistine. Ono ono što je istina jest da nikada nisam volio biti daleko od svog kvarta, od roditeljske kuće i kafića u kojeg sam zalazio. Nisam volio biti daleko od svojih prijatelja i “Baska” Artole koji me je učio kako udarati loptu kada sam bio dječak“, ispričao je prije nekoliko godina Carlovich. Karijeru je završio 1986. u Central Córdobi.

Maradona, koji je te godine s Argentinom postao svjetski prvak, došao je 1993. godine u klub Newell’s Old Boys gdje ga je jedan novinar dočekao s nazivom „najbolji nogometaš“. Maradona mu je odgovorio: „Najbolji nogometaš je već igrao u Rosariju, a on se zove Carlovich“.

“Pretvorio se u simbol romantičnog nogometa kakav više ne postoji”, rekao je Jorge Valdano, bivši napadač Real Madrida koji je s Argentinom osvojio Svjetsko prvenstvo 1986. godine. Oni koji su ga gledali i poznavali pričaju kako je igrao za dušu, uživao u nogometu ne misleći na profesonalizam. Zbog toga je ostao nepoznat izvan granica Argentine.

“Danas svijet poznaje elitne igrače jer su igrali ili igraju u poznatim klubovima ili na svjetskim prvenstvima, ali on je imao te iste kvalitete. Bio jedan od najboljih koje sam ja vidio”, rekao je 70-godišnji José Pékerman, koji je bio izbornik Argentine ma Svjetskom prvenstvu 2006. godine.

Hina / Foto: Pixabay

- Oglas -