Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKAODGOVOR GRADA Kako i zašto je ugašen portal Makarsko primorje

ODGOVOR GRADA Kako i zašto je ugašen portal Makarsko primorje

Jučerašnji tekst u kojem smo prenijeli reagiranje novinarke ugašenog portala Makarsko primorje Janje Glučine izazvao je veliko zanimanje javnosti, a danas nam je stigao i odgovor iz Grada. Ukratko, iz Grada Makarske kažu da prilikom odluke o prestanku rada portala ni u kojem slučaju nisu zanemarili ljudski faktor. Čitavo reagiranje možete pročitati u nastavku.

– Dugo se već priča o velikim troškovima održavanja portala, pola milijuna kuna za medij koji je s vremenom postao svrha sam sebi i bez konkretne koristi za građane Makarske. Bilo je članaka koji ne bi imali niti desetak otvaranja, stoga su i reakcije javnosti na ukidanje portala bile pozitivne.

Gasi se medij koji je godinama služio vladajućima za vlastitu promociju, a novac će biti preusmjeren na transparentni natječaj za financiranje lokalnih medija, koji će provoditi neovisno povjerenstvo. To je još jedan korak prema potpunoj transparentnosti gradske uprave, što su i kroz kampanju za bolji model financiranja i neovisnog rada lokalnih medija promovirali Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske.

Očito se stekao krivi dojam da nije bilo važno što će biti s djelatnicama pri gašenju portala, kao i da su povrijeđena njihova zakonska prava, ali činjenica je da su obje zaposlenice već ostvarile pravo na starosnu mirovinu, te je na osnovu toga odlučeno da je prestanak rada portala s 1. siječnja 2022. najbolje rješenje.

Podsjećamo, u Zakonu o mirovinskom osiguranju između ostalog stoji da ako je osiguranik žena tada ona u 2021. godini stječe pravo na starosnu mirovinu kada navrši 62 godine i 9 mjeseci te 15 godina mirovinskog staža (čl. 180. ZOMO), što obje ispunjavaju.

Nažalost, gospođe Morović i Glučina su na neki način zakinute pri prijenosu prava Makarskog primorja s Gradske knjižnice na Galeriju Antun Gojak, jer su potpisale nove ugovore kao da su zaposlene u potpuno novoj firmi i zbog toga im je pripadala manja otpremnina, jer Makarsko primorje „pod kapom“ Galerije posluje tek 3 godine. Mi smo mijenjali statut Galerije, kako bi im što više izašli u susret i omogućili otpremnine primjerenije njihovom dugogodišnjem angažmanu. Zakonska otpremnina za odlazak u mirovinu sukladno poreznim propisima iznosi 8.000 kuna, dok će obje novinarke na kraju primiti po 40.000 kuna. Dakle, 5 puta više od propisanog iznosa.

Postojećom sistematizacijom radnih mjesta u Gradskoj galeriji Antun Gojak ne postoje radna mjesta novinara stoga smo za sljedeće razdoblje dogovorili honorarnu suradnju, s obzirom da su obje izrazile želju za daljnjim poslovnim angažmanom.

Također, neosporne su činjenice da sukladno Statutu (članak 5.), Gradska galerija Antun Gojak nije registrirana za obavljanje djelatnosti javnog informiranja i medija, niti je ikad mogla biti jer može obavljati samo djelatnost sukladno Zakonu o muzejima, koje se pružaju kao javna služba, dok je djelatnost informiranja i medija tržišna djelatnost, bez obzira što u ovom slučaju djelatnost nije pružana na tržištu već su je dvije novinarke obavljale financirane isključivo iz Proračuna Grada Makarske.

Kada se sve uzme u obzir, jasno je da smo djelovali u skladu sa svim važećim zakonima i pravilnicima. Obje djelatnice su potpisale Sporazum i pri tome se složile da je isti korektan – stoji u odgovoru Grada.
MD/foto MD

- Oglas -