Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOOd sljedećeg tjedna u makarskim osnovnim školama počinje građanski odgoj

Od sljedećeg tjedna u makarskim osnovnim školama počinje građanski odgoj

Sljedećeg tjedna starta građanski odgoj u dvije makarske osnovne škole, a kako bi se znao konačan broj zainteresiranih učenika viših razreda, u obje će se škole tijekom ovog tjedna provesti ponovna anketa. Naime, anketa je prvi put provedena u svibnju prošle godine, no s novom izvannastavnom aktivnošću ipak se nije krenulo u prvom polugodištu. U prvoj anketi interes je u Osnovnoj školi oca Petra Perice pokazalo 30-ak učenika, kako smo doznali od ravnateljice Renate Gudelj, dok prema podacima Marice Gržić, ravnateljice Osnovne škole Stjepana Ivičevića, 56 učenika od 5. do 8. razreda u njezinoj školi reklo je “da” građanskom odgoju.

Međutim, za očekivati je da je interes u međuvremenu porastao, a obje ravnateljice izrazile su zadovoljstvo edukacijama koje su u potpunosti završila četiri zaposlenika Osnovne škole oca Petra Perice i šest zaposlenika Osnovne škole Stjepana Ivičevića. Rad predavača u ovoj izvannastavnoj aktivnosti financirat će Grad Makarska koji je s Gradom Rijeka sklopio Sporazum o suradnji na provedbi izvannastavne aktivnosti „Građanski odgoj i obrazovanje u osnovnim školama“. S time su osigurali pravo na priručnik za izvođenje nastave.

– Grad je organizirao i edukaciju za predavače, koja je s posljednjim, šestim modulom, završena u prosincu 2023. godine. Edukaciju su provodili Centar za mirovne studije, GONG i Forum za slobodu odgoja, poručili su iz Grada Makarska.

– Vjerujemo da će se priključiti još djece. Moduli su izvrsni i jako zanimljivi, čak držim da bi bilo dobro da ih prođu svi nastavnici jer se bavi brojnim aktualnim i korisnim temama poput medijske pismenosti, volontiranja…Općenito dobivaju jednu opću kulturu koja će im služiti u životu, rekla nam je ravnateljica Gržić.

Zašto je građanski odgoj dobar za učenike viših razreda osnovnih škola u jednom od sljedećih članaka će nam na pristupačan i jednostavan način navesti pedagoginje dviju osnovnih škola koje su prošle edukaciju.
Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -