Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaOd koronavirusa se u splitskom KBC-u liječi još 12 štićenika Doma u...

Od koronavirusa se u splitskom KBC-u liječi još 12 štićenika Doma u Vukovarskoj

Zbog koronavirusa u KBC-u Split još se uvijek na liječenju nalazi 12 korisnika Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici, doznaje se od povjerenice toga doma Helene Bandalović.
Do danas se u dom, s liječenja u COVID bolnici, vratilo 39 korisnika od 68 hospitaliziranih zbog koronavirusa, dok ih je deset tamo bilo u samoizolaciji, kazala je za Hinu.

U samoizolaciji je bilo još 54 korisnika koji su bili smješteni u makarsku Bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Biokovka iz koje su se u dom vratili prije dva dana. Samoizolirani štićenici u Makarskoj dva su puta bili testirani i oba puta negativni.

“Tijekom proteklog razdoblja u domu smo na koronavirus testirali ukupno 293 korisnika, od čega je 225 njih bilo negativno, a 68 pozitivno. Zaposlenika je testirano 159 od čega je bilo njih 15 pozitivnih. Nažalost, do danas je u bolnici preminulo 18 korisnika”, kazala je Bandalović.

Domu otkazala samo jedna obitelj

Ugovor o smještaju u Dom za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici do sada je raskinula tek jedna obitelj iz apartmana stambenog dijela.

Nakon prodora koronavirusa u dom tamo je ubrzo stigla kombinirana inspekcija dvaju ministarstava – Ministarstva zdravstva i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te je utvrđeno da nema odgovornih za smrt štićenika. Ravnatelj doma Ivan Škaričić je tijekom inspekcijskog nadzora u domu bio u dvotjednoj samoizolaciji, a župan je zbog cijele situacije za povjerenicu doma postavio Helenu Bandalović.

Dom za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici otvoren 1968. i najstariji je te je jedna od ukupno tri lokacije na kojima se nalazi ta javna ustanova u vlasništvu Županije splitsko-dalmatinske. Još su dva objekta – od 1989. godine na Zenti u Splitu i od 2017. godine u Starom Gradu na Hvaru. U svima se obavlja stacionarna zaštita starijih osoba.

Hina / foto Unsplash

- Oglas -