Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaOd 2017. zbog zastare otpisano 15,5 milijardi kuna poreznog duga

Od 2017. zbog zastare otpisano 15,5 milijardi kuna poreznog duga

Ukupno su od 2017. godine u zastaru otišli dugovi 346.570 poreznih dužnika u iznosu od ukupno 15,5 milijardi, od čega je 6,8 milijardi kuna glavnica, a 8,7 milijardi je kamata na osnovni dug, piše u nedjelju Večernji list.

To što se velik dio otpisanog duga po zastari odnosi na kamatu pokazuje da je riječ o dugovima iz proteklih godina za koje je Porezna uprava vodila podatke u poreznim evidencijama, a za koje nije bilo moguće provesti ovršni postupak zbog nepostojanja imovine za naplatu, napomenuto je u odgovoru na pitanje dnevnika koji je od Porezne uprave tražio podatke o ukupnom broju zastara poreznih dugova, iznosima koji su zbog toga otpisani te ima li potrebe za kakvom normativnom ili organizacijskom intervencijom u porezni sustav.

Dostavljeni su podaci od 2017. jer je od 1. siječnja te godine na snazi važna sistemska promjena. Od tada se na zastaru prava na naplatu poreza pazi po službenoj dužnosti, a ne više kao do tada po podnesenom zahtjevu obveznika. Porezni dug koji se nije naplatio nakon šest godina otkad je utvrđen, prijavom poreznog obveznika ili izvršnim rješenjem poreznog tijela, otpisuje se iz poreznih evidencija. Nastupom zastare porezno je tijelo od 2017. dužno, ako dug nije naplaćen korištenjem svih raspoloživih mjera ovršnog postupka tijekom šest godina ili ako dug nije osiguran zalogom ili hipotekom, zastarjeli dug otpisati iz poreznih evidencija. Na temelju tog zakonskog rješenja Porezna uprava provodi jedanput godišnje sistemski otpis duga za koji je s 1. siječnja tekuće godine nastupila zastara prava na naplatu.

Prvi sistemski otpis zastare po službenoj dužnosti obuhvatio je sve godine koje Porezna uprava prati u Informacijskom sustavu – od 1995. godine, a za koje porezni obveznici nisu podnosili zahtjev za utvrđenje zastare. Stoga je 2017. otpisan najveći dug najvećeg broja dužnika te se otad iz godine u godinu smanjuje broj tako otpisanih dugova i dužnika. Ukupno je u četiri godine otpisan dug u iznosu od 5,16 milijardi kuna i 5,61 milijardu kamata na osnovni dug.

“Prema podacima iz Informacijskog sustava Porezne uprave, prosječna naplata svih dospjelih i utvrđenih poreznih obveza iznosi cca 96 posto, ne uzimajući pri tome u obzir naplatu osiguranu upisanim zalogom ili hipotekom. Iz navedenog omjera naplate razvidno je kako se utvrđene porezne obveze u najvećoj mjeri naplate. U razdoblju 2015. – 2019. godine Porezna uprava naplatila je 566 milijardi kuna poreza, doprinosa i drugih javnih davanja”, istaknuto je u odgovoru Porezne uprave Večernjem listu.

Hina

- Oglas -