Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKKulturaObilježena stogodišnjica smrti biskupa Juraja Carića, prvog predsjednika Crvenog križa Makarska

Obilježena stogodišnjica smrti biskupa Juraja Carića, prvog predsjednika Crvenog križa Makarska

U prošlu nedjelju, u marijanskom svetištu Vepric kod Makarske, obilježena je stogodišnjica od smrti makarskog i splitskog biskupa dr.Juraja Carića (1906.-1921.) učitelja, humanitarca i diplomata.

Biskup Carić, učinio je puno za svojega života za grad Makarsku i njene građane, a plodove njegova rada uživamo i dan danas. U odmaku od 100.godina vrijedno je spomenuti da su mnoge institucije koje i danas djeluju u gradu pod Biokovom, po prvi puta ugledale svjetlo dana inicijativom ovog velikog čovjeka: dječji vrtić, srednja škola, starački dom, svetište Vepric, a mi mu kao Organizacija dugujemo samostalnost od 08.08.1914. (do tada smo bili podružnica Zadra).

U njegovom predsjedanju osnovana je i prva ratna bolnica Crvenog križa Makarska od 1914. do 1918. za liječenje i rehabilitaciju vojnika I Svj.rata u staroj školi, kao i prve edukacije o pružanju Prve pomoći. Za svoje zasluge primio je i orden Crvenog križa II stupnja.

Visoku delegaciju Crvenog križa su sačinjavali dopredsjednik Hrvatskog Crvenog križa g.Željko Grubišić, predsjednica Crvenog križa Makarska gđa.Ana Nikolac, ravnatelj Crvenog križa županije Splitsko-dalmatinske g.Joško Metličić, te ravnatelj Crvenog križa Makarska g.Gloryan Grabner, uz djelatnike i volontere Organizacije.
Sv.misu zadušnicu u njegovom Vepricu u prošlu nedjelju predvodio je nadbiskup Splitsko-makarski mnsg.Marin Barišić.
Izvor :CK Makarska /foto D, Antonini

- Oglas -