Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKOBAVJEŠTAJNE SLUŽBE Koronavirus nije stvorio čovjek niti je genetski modificiran

OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE Koronavirus nije stvorio čovjek niti je genetski modificiran

Američke obavještajne službe priopćile su u četvrtak da su zaključile da novi koronavirus nije stvorio čovjek, niti je genetski modificiran, demantirajući tako glasine koje kruže Sjedinjenim Državama.

“Obavještajna zajednica neprekidno pruža veliku potporu političkim čelnicima i svima koji se bore s virusom, uzročnikom bolesti covid-19 koji potječe iz Kine”, ističe Nacionalna obavještajna uprava (DNI) u priopćenju.

“Obavještajne službe se pridružuju širokom konsenzusu znanstvene zajednice i slažu se da koronavirus nije stvorio čovjek, niti je genetski modificiran”, dodaje se u priopćenju.

“Obavještajna zajednica će i dalje pomno analizirati informacije i obavještajne podatke koji se budu pojavili kako bi utvrdila je li epidemija počela kontaktom sa zaraženim životinjama ili je posljedica incidenta u laboratoriju u Wuhanu”, kineskom gradu odakle se pandemija počela širiti, zaključuje se u priopćenju.

Ova rijetka izjava američkih obavještajaca za javnost dolazi pošto predsjednik Donald Trump nije isključio mogućnost da od Pekinga zatraži odštetu za epidemiju koronavirusa.

Trump je, pišu američka glasila, naredio američkim obavještajnim službama da otkriju podrijetlo virusa za koji se isprva smatralo da se pojavio na tržnici u Wuhanu a poslije su iskazane sumnje u istraživački laboratorij u tom gradu.

“Nezadovoljni smo Kinom”, bolest se “mogla zaustaviti na početku pa se ne bi proširila po cijelom svijetu”, rekao je nedavno američki predsjednik na tiskovnoj konferenciji.

“Ima više načina da zatražimo njezinu odgovornost, vodimo veoma ozbiljnu istragu” o tome, dodao je Donald Trump.

Nedavna anketa instituta Pew Research pokazuje da 29 posto Amerikanaca misli da je koronavirus stvoren u laboratoriju, bilo svjesno (23 posto), bilo slučajno (6 posto).

 

(Hina)

- Oglas -