Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKANOVOST U MAKARSKOJ Pokrenuta univerzalna škola sportova, sve škole s Rivijere mogu...

NOVOST U MAKARSKOJ Pokrenuta univerzalna škola sportova, sve škole s Rivijere mogu biti dio pionirskog projekta

Osnovna škola „Stjepana Ivičevića“ od veljače ove godine sudionik je pilot projekta Univerzalne škole sportova koja je pokrenuta na inicijativu Grada Makarska i Društva za poboljšanje kvalitete življenja „Mucrum“ iz Makarske  u suradnji sa Kineziološkim fakultetom iz Splita.

Univerzalna škola sportova namijenjena je učenicima mlađe školske dobi, a usmjerena je na sveukupni motorički razvoj djece i stjecanje vještina kroz različite sportove u cilju povećanja tjelesne aktivnosti među djecom od prvog do četvrtog razreda.

Riječ je o programu koji povezuje školu i tjelesnu aktivnost kroz svakodnevni trening u trajanju od 45 do 60 minuta unutar okvira cjelodnevnog školskog boravka. Fokus projekta je poboljšanje psihofizičkih i kognitivnih sposobnosti kod djece kao i podizanje njihovog samopouzdanja i samopoštovanja koristeći pri tome tjelesnu aktivnost kao glavni alat“, istaknuo je glavni inicijator ovog projekta Dragan Vuković.

Djeca u spomenutoj dobi provode 4 do 5 sati u školskim klupama, dominantno sjedeći bez ikakve organizirane i smislene tjelesne aktivnosti. Najnovija istraživanja pokazuju da se taj trend nastavlja i izvan škole čemu doprinosi i  loš utjecaj različitih medija ( televizora, tableta, mobitela) pa tako primarna potreba za kretanjem ne može biti zadovoljena. U ovoj dobi djeca bi trebala iskusiti što veći broj sportova, motoričkih kretnji, razvijati i usvajati nove motoričke vještine koje će im omogućiti sveukupan i pravilan antropološki razvoj.

Univerzalna škola sportova provodit će se pod vodstvom kineziologa Emilia Jerkovića od veljače do lipnja 2022. godine.U prva dva tjedna napravit će se provjera motoričkih i funkcionalnih sposobnosti djece koja će biti uključena u pilot projekt i jednog razrednog odjeljenja koji će poslužiti kao kontrolna skupina. Na kraju školske godine napravit će se finalno testiranje s ciljem analiziranja napretka kod djece pod utjecajem programa. Dobiveni rezultati će se usporediti s kontrolnom grupom kako bismo dobili pravu učinkovitost našeg projekta, objasnio je Jerković.

U pilot projektu sudjelovat će 25-ero djece. Frekvencija provođenja programa je pet treninga tjedno, svaki dan od ponedjeljka do petka, u školskoj sportskoj dvorani i na gradskom plivalištu sportskog centra „Makarska“.

Ovim putem bih se zahvalio gradonačelniku Zoranu Paunoviću i Gradu Makarska koji su prepoznali vrijednosti ovog projekta i podržali nas. Nadam se da će rezultati i efekti programa biti vidljivi već u lipnju i da će škole s područja Makarske biti prve u Hrvatskoj koji će ovakav program uvrstiti u svoj sustav, zaključio je predsjednik udruge „Mucrum“ i glavni pokretač projekta Dragan Vuković.

M.D./foto privatni album

- Oglas -