Srijeda, 29 studenoga, 2023
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaNovih 283 slučaja koronavirusa u BiH, smrtnost ispod svjetskog prosjeka

Novih 283 slučaja koronavirusa u BiH, smrtnost ispod svjetskog prosjeka

– Nova 283 slučaja zaraze koronavirusom i 11 smrtnih ishoda zabilježeno je u srijedu u Bosni i Hercegovini u kojoj smrtnost od ovoga virusa čini tri posto po čemu je lošija od susjednih zemalja, ali je bolja od svjetskog prosjeka.

Prema podacima entitetskih zdravstvenih ustanova, u posljednja 24 sata na području Federacije BiH testiranjem je utvrđeno kako je pozitivno 210 osoba na SARS-CoV-2.

Dodaje se kako su novi slučajevi zabilježeni u svim županijama osim u Bosansko-podrinjskoj. Najveći broj zaraženih osoba je iz Sarajevske županije.

Istodobno u Republici Srpskoj u posljednja 24 sata testirana su 434 uzorka te je utvrđena zaraza kod 73 osobe.

Najviše ih je s područja Banja Luke.

U ovome entitetu prijavljena su četiri smrtna slučaja povezana s komplikacijama nastalim nakon oboljenja od covida-19, a u Federaciji BiH je takvih sedam ishoda.

Od pojave koronavirusa u BiH je zaraženo 18.609 osoba, te zabilježen 571 smrtni slučaj.

Imunolog Jasenko Karamehić izjavio je kako je trenutačni postotak smrtnosti od koronavirusa niži od svjetskog, ali je lošiji od susjednih zemalja.

U BiH smrtnost od koronavirusa iznosi tri posto, dok je svjetski prosjek 3,43. Po riječima imunologa Karamehića BiH se nalazi iza Srbije u kojoj je smrtnost 2,27 posto, Hrvatskoj 2,08 posto i Crnoj Gori 1,91 posto.

“Ti brojevi su razmjereno dobri za BiH, što znači da se držimo pod nadzorom jer ima i onih kojima je taj broj između pet i deset”, rekao je imunolog Jasenko Karamehić za portal Klix.
Hina / foto Unsplash

- Oglas -