Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaNOVI ZAKON O POMORSKOM DOBRU Hoće li dogodine hoteli moći zatvoriti plaže...

NOVI ZAKON O POMORSKOM DOBRU Hoće li dogodine hoteli moći zatvoriti plaže i naplaćivati ulaz?

U tijeku je javno savjetovanje na Nacrt prijedloga o pomorskom dobru i morskim lukama koji je izazvao stanovitu buru u javnosti. Naime, sporan je članak 42. koji kaže da se na dijelu pomorskog dobra “opća upotreba može ograničiti, a iznimno isključiti, na određeno vrijeme i dati na gospodarsko korištenje.”
Nadalje, navodi se da se graničenjem opće upotrebe pomorskog dobra smatra ograđivanje
ili drugo onemogućavanje pristupa kopnenom dijelu pomorskog dobra sa ili bez naplate korištenja pomorskog dobra. Iz toga proizlazi da bi po novom zakonu koncesionari mogli naplaćivati ulaz na plažu.

Na ovo se žalio Pokret otoka, poslavši otvoreno pismo Vladi, a Ministarstvo mora (MMPI) u srijedu je reagiralo na izjave udruge Pokret otoka o nacrtu Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Ustvrdili su da novi zakon neće olakšati ograđivanje i naplatu ulaska na plažu, nego će jasnije definirati koncesijske postupke i obveze.

– Nacrt prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama još je u izradi, ali možemo potvrditi kako se ni u kojem slučaju ne može govoriti o tome da će novi Zakon olakšati ograđivanje i naplatu ulaska na plažu, priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Uvjeravaju kako je situacija upravo suprotna, jer bi Zakon koji se priprema, u odnosu na postojeći zakon koji uređuje pomorsko dobro, trebao jasnije i detaljnije propisati postupke i obveze koje imaju davatelji koncesije, koncesionari, kao i posljedice za koncesionare koji krše obveze iz koncesije.

Također će se obvezati sve jedinice lokalne samouprave na čijem se području nalazi pomorsko dobro, da ga štite i unaprjeđuju, kroz planove uređuju vrste plaža u skladu sa svojim potrebama te pomorskim dobrom upravljaju na transparentan način.

Riječ je o Nacrtu prijedloga Zakona koji je u izradi i na kojem radi Radna skupina koju čine profesori te stručnjaci iz područja pomorstva i pomorskog dobra, objasnili su iz MMPI-ja.

Nakon što bude završen i sam tekst, bit će objavljen na središnjem državnom internetskom portalu za savjetovanje s javnošću, gdje će svi zainteresirani imati priliku dati svoje komentare i tako pridonijeti izradi samoga zakona.

- Oglas -