Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaZaređen novi hvarski biskup mons. Ranko Vidović

Zaređen novi hvarski biskup mons. Ranko Vidović

U katedrali sv. Stjepana I. pape i mučenika na Hvaru u subotu je održano slavlje biskupskog ​​ređenja imenovanog hvarskog biskupa mons. Ranka Vidovića.

​Glavni zareditelj ​je bio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, a suzareditelji splitsko-makarski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj porečki i pulski mons. Dražen Kutleša te mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski i hvarski mons. Petar Palić.​ Pratitelji su bili Mile Vidović umirovljeni svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije, inače stric biskupa Ranka, te Radojko Vidović župnik župe sv. Petra u Splitu. U svečanoj procesiji je među ostalim sudjelovalo 25 biskupa iz Hrvatske, ali i iz drugih zemalja, osam provincijala i oko 90 svećenika u koncelebraciji.

​Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić​ u svojoj se homiliji među ostalim novom hvarskom biskupu obratio sa novi pastiru Hvarske biskupije, dolaziš kao čovjek i vjernik, kao prijatelj i pastir, brat i otac na lađu, za kormilo ove biskupije-male, ali bogate kulturom, tradicijom, običajima, pobožnošću i liturgijskim životom. Nastavio je da su ljudi otoka radišni, da žive od škrte zemlje, čista i prostrana mora, turizma, ljepote koja privlači današnje neke nove Parte, Međane, Elamljane, ljude raznih naroda i jezika, žitelja iz svih krajeva svijeta.

​”Biskupe i crkvo trootočka budite im dobri domaćini​. Živite i posvjedočite im ono što je danas tako važno za život čovjeka i svijeta, a što sve teže mogu prepoznati u svojoj sredini, zajedništvo u različitosti i jezik ljubavi koji svi razumiju u svojoj originalnosti, duhovski događaj tako važan za budućnost čovjeka i svijeta. Molimo da današnji da današnji duhovski događaj ređenja bude trajni izvor nadahnuća, rađanja crkve, da ne bude muzej koji se čuva nego radosna vijest uskrsnuća koja se živi i naviješta”, poručio je monsinjor Barišić.

Novom biskupu poručio je da je njegov izbor i ređenje za biskupa djelo Duha Svetoga, dodavši da „biskup ne izabire sebe, niti sam sebe redi“. „Ali, svoje biskupsko geslo: Evo ti majke! (Iv 19, 27), sam si izabrao! S njime se predstavljaš i u njemu prepoznaješ svoj identitet i otkrivaš svoje poslanje, rekao je, uz ostalo, mons. Barišić te naglasio da mons. Vidovića njegovo geslo po Majci Mariji čini sinom, „ali istovremeno i bratom svima drugima“.

Biskup Ranko Vidović u svom se govoru zahvalio mnogima i na kraju, kako je rekao, iako su raštrkani na tri otoka pozvao sve da uđu u istu lađu i izvezu se na pučinu pod vodstvom nebeske majke Marije kojoj povjeravamo naše poslanje svetih Stjepana i Prošpera zaštitnika te biskupije, te svetog Ivana apostola i svetog Ivana Pavla II. njegovih dragih svetaca zaštitnika.

​Na kraju slavlja pozdravni je govor održao predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić​ koji mu je poručio da – iako je imenovan hvarskim biskupom – teologija biskupske službe veli da je “biskupsko služenje na otajstven način umreženo u zajedništvo i s drugim biskupima” našeg naroda, a i šire.

​”Zajedništvo apostolskih nasljednika i djelitelja svetih tajna, naime, nije obično nego sakramentalno. Neka vam svijest o takvom zajedništvu dadne dostatne snage, hrabrosti i povjerenja. Niste sami, A uz to puno je onih koji vas prate svojim molitvama od svećenika, redovnica i redovnika do zauzetih i odanih vjernika laika”, zaključio je na kraju.​

Novi hvarsko-bračko-viški biskup, koji je 57. biskup hvarske biskupije, tijekom ređenja je dobio ​dobio mitru,​ štap, te​ prsten​ i​ prsni križ ​​kojeg su mu darovali svećenici i puk Hrvatske biskupije.​ Na mjesto te biskupije došao je nakon što ju je prethodne tri godine vodio mons. Petar Palić, a ta biskupija uz to ima biskupa u miru mons. Slobodana Štambuka koji je umirovljen 2018. godine.​

​Prema podacima Hrvatske biskupske konferencije (HBK) novi hvarski biskup don Ranko Vidović rođen je 6. svibnja 1961. u Vidonjama od roditelja pok. Gabrijela i pok. Anđe r. Ćerlek. Nakon završene osnovne škole u Mliništu kod Metkovića, upisuje sjemenišnu gimnaziju u Splitu (1976. – 1980.). Nakon završene gimnazije upisuje Teologiju u Splitu kao bogoslov Splitsko-makarske nadbiskupije.

Za svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije zaređen je 29. lipnja 1986. u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu. Od 1986. do veljače 1988. vršio je službu župnog vikara u Župi sv. Mihovila ark. u Kaštel Kambelovcu. Zatim preuzima službu župnika Župe Gospe od Milosrđa u Splitu gdje ostaje do 2014. godine.​ Potom je imenovan župnikom Župe Gospe od Otoka u Solinu ​kojim je upravljao sedam godina, a bio je i dekan Solinskog dekanata. ​​​​

P​osljednja nedjelja u kojoj je služio misu kao župnik Župe Gospe od Otoka​ bila je 2. svibnja​. ​U više ​je ​saziva bio​ i​ član nadbiskupijskoga prezbiterskoga i pastoralnog vijeća.​ Papa Franjo imenovao ga je 4. ožujka 2021. godine hvarskim biskupom.

Hina

- Oglas -