Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKANOVI DJEČJI VRTIĆ Tri tjedna nakon najave o kašnjenju s radovima nitko...

NOVI DJEČJI VRTIĆ Tri tjedna nakon najave o kašnjenju s radovima nitko ne odgovara na ključna pitanja

Radovi na dječjem vrtiću na Zelenki debelo kasne. Izvođač Titan Constructa, točnije, predsjednica Uprave Caroline E.Mamić potvrdila je to za naš portal prije tri tjedna, a da je tako, vidi se i na terenu.

Koliko će kasniti, je li izvođač tražio izmjenu ugovora, što dalje, i na koncu, zna li Grad uopće hoće li iduće pedagoške godine imati na raspolaganju 145 novih mjesta za mališane, i tko, naposljetku, uopće u ime Grada vodi ovaj višemilijunski projekt?

Nažalost, niti tri tjedna nemamo odgovor na ovo pitanje, a odgovor jedino može dati Grad, odnosno gradonačelnik Zoran Paunović. Potpuno je nejasno zašto ne možemo dobiti odgovore na naša pitanja koja se nameću iz vrlo problematične dinamike radova. A evo zašto je u ovom trenutku važno znati barem približno koliko će radovi kasniti i što u tom slučaju – kako će Grad planirati proračun za 2022.godinu?

Hoće li planirati da će radovi biti završeni te da neće morati ostavljati iznos od 17 tisuća kuna za svako neupisano dijete, na osnovu mjere koju je Gradsko vijeće usvojilo? Podsjetimo da po tome 1700 kuna mjesečno ide za svako dijete koje je zadovoljilo uvjete, no nije se uspjelo upisati. Takvih je u ovoj pedagoškoj godini bilo oko 80, no naposljetku su svi upisani na način da su raspoređeni u postojeće grupe, tako da je zapravo manji dio uopće ostvario pravo na tu mjeru.

S druge je strane ukinuta demografska mjera od 1000 kuna za svako dijete do navršene tri godine koje ne pohađa vrtić. Očekivano je da će dio roditelja koji su koristili tu mjeru ranije bili više motivirani da dijete ostave doma, a sad će dio zasigurno tražiti svoje pravo na vrtić.

Nadalje, bivša gradska vlast je najavila kako bi se otvaranjem novog vrtića “gasila” sve one vrtiće u prizemljima stambenih zgrada koji ne zadovoljavaju  uvjete. To su, primjerice, vrtić na Duminoj ledini ili Dugišu. Time bi se prebacio dio te djece u centralni vrtić.

U ovom trenutku proračun se ne može planirati ni u ovom dijelu, niti je poznato kako gradska vlast planira raspored mališana ukoliko vrtić bude otvorio vrata početkom naredne pedagoške godine.

I naposljetku, planiranje proračuna ovisit će i o poskupljenju ukupne cijene. Grad je izdvojio 18 milijuna kuna s PDV-om za vrtić, bez opremanja, a izvođač je za naš portal kazao kako su sirovine i građevinski materijal poskupjeli što automatski diže cijenu vrtića.

Rokovi za završetak radova su, podsjetimo, do 23.prosinca ove godine, a kako neslužbeno doznajemo, zahtjev za izmjenom ugovora i novim rokom uopće nije podnesen. Upućeni u radove na većim objektima poput ovoga kažu kako će za finiš trebati mjeseci, jer se i dalje, i to prilično usporeno, izvode grubi građevinski radovi. Breljanskom vrtiću trebala su, kako smo već pisali, puna tri mjeseca da, nakon što je apsolutno sve bilo završeno, dobije minimalne tehničke uvjete i sva moguća zelena svjetla kako bi otvorio vrata za male korisnike.

Ne zaboravimo da nakon završetka radova na konstrukciji i obrtničkim radovima slijedi druga faza – opremanje vrtića i nova javna nabava.

Stoga nije jasno zašto se nova gradska vlast ne postavi jasnije i ne odgovori na pitanja što je poduzeto i što se poduzima kako bi projekt bio što skorije završen.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -