Petak, 23 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKANOVI CJENICI GRADSKIH PROSTORA HDZ je prije par godina plaćao prostor 1500...

NOVI CJENICI GRADSKIH PROSTORA HDZ je prije par godina plaćao prostor 1500 kuna godišnje, sada preko 111 tisuća kuna

Kvadrat poslovnog prostora u vlasništvu grada Makarske ubuduće će biti propisan novim, jedinstvenim zaključkom o utvrđivanju početne cijene zakupa. Akt je poslovne prostore u vlasništvu grada rasporedio u tri zone, kako je bilo i ranije, od 2019.godine, ali je sada podijelio na četiri umjesto tri skupine djelatnosti te ih je detaljno razradio. Političke stranke nisu ranije izrijekom bile spomenute u starom zaključku, dok su sada i one obuhvaćene cjenikom zakupa gradskih prostora.

Zanimljivo je da je sada za kvadrat prostora u centru, dat u zakup političkoj stranci, stoji 60 kuna, dok je po staroj odluci iznosilo 51 kuna. Dakako, na sve se cijene obračunava PDV. Sada će HDZ, na primjer, plaćati 7440 kuna plus PDV, dok je prije pola godine, za vrijeme mandata Jure Brkana, plaćao 6324 kune.

No sve je to neznatna razlika kad se sjetimo činjenice da do 2019.godine nije postojao nikakav ugovor temeljem kojega bi spomenuti vrijedni prostor išao u najam, pa se plaćalo niti 1500 kuna godišnje! 2019.godine se donosi zaključak o cjenicima pa se mjesečna cijena penje na 744 kune, odnosno svega 8928 kuna godišnje!

Kako bilo, novi je zaključak vrlo detaljan i evo kako definira zone i djelatnosti.
Prva zona je Obala kralja Tomislava, Marineta, Mala obala, Kačićev trg, Lištun, Šetalište Donja luka, te Franjevački put. U drugoj zoni su ostali dijelovi Makarske, a u trećoj Veliko Brdo.

Također su određene tri skupine djelatnosti. U prvu spada ugostiteljstvo, mjenjačnice, agencije za poslovanje nekretninama, knjigovodstveni, arhitektonski i ostali uredi…U drugoj skupini su trgovine na malo, agencije za rentanje vozila, kozmetički i frizerski saloni, zubari…

U trećoj je pak skupini javna uprava, vjerske organizacije, ali, što je interesantno, i urari te postolari kao obrti u izumiranju. U četvrtoj skupini je djelatnost pružanja usluga smještaja te djelatnost političkih organizacija.

Cijene su sljedeće: za prvu skupinu u prvoj zoni 175 kuna kvadrat, za drugu 130, a treću 80. Za drugu skupinu 135, 95, 50 kuna, a za treću 115, 65, odnosno 20 za treću zonu. Za četvrtu skupinu u prvoj se zoni kvadrat plaća 60 kuna, u drugoj 30, a u trećoj 10 kuna.

Riječ je o cijenama sličnim onim starim, iako za komercijalne djelatnosti ipak nešto nižim.

Evo što bi to u praksi značilo…

Za ugostiteljski objekt u centru površine 50 kvadrata početna cijena bez PDV-a iznosila bi 8750 kuna bez PDV-a. S druge strane, za 50 kvadrata prostora na istoj lokaciji, ali za političke stranke, cijena bi iznosila svega 3000 kuna mjesečno. Otprilike takva je cijena bila početna kada se današnja Basta, bivši Bobis, davala u najam.

Nadalje, za otvorenu terasu poslovnog prostora, koja nije javna površina u smislu Odluke o komunalnom redu, plaća se zakupnina umanjena za 30 posto od iznosa zakupnine za zatvoreni poslovni prostor.

Ivona Ćirak

- Oglas -