Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaNOVE PREPORUKE HZJZ Na sprovode mogu i osobe u samoizolaciji, vjenčanja samo...

NOVE PREPORUKE HZJZ Na sprovode mogu i osobe u samoizolaciji, vjenčanja samo u krugu obitelji

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je nove preporuke tijekom epidemije koronavirusa za održavanje pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urni te za vjenčanja, otvaranje dječjih igrališta i za rekreativno bavljenje sportom.

“Imajući na umu važnost održavanja pogreba i ispraćaja pokojnika, snažno se savjetuje da se poduzimaju mjere detaljno opisane u ovim preporukama, a u svrhu smanjenja širenja infekcije te zaštite imunokomprimitiranih osoba, osoba s kroničnim bolestima i starije životne dobi koji su u riziku za razvoj teškog oblika bolesti”, poručili su iz HZJZ-a.

Broj ožalošćenih na pogrebima ograničen održavanjem razmaka od 1,5 metra

HZJZ je preporučio da se pogrebi održavaju isključivo u krugu obitelji i predstavnika vjerske zajednice.

“Broj ožalošćenih koji prisustvuju pogrebu, treba se ograničiti na način da se može održavati propisani razmak od najmanje 1,5 metra između pojedinaca”, stoji u preporukama.

Dopušta se organiziranje glazbenih usluga i usluga dostave cvijeća i svijeća, a posljednji ispraćaj hrvatskih branitelja održavaju se uz odavanje vojnih počasti uz pridržavanje mjera.

Osmrtnica ne smije sadržavati podatke o mjestu i vremenu održavanja pogreba, posljednjeg ispraćaja i polaganju urne, a pogreb ne smiju prisustvovati osobe sa povišenom tjelesnom temperaturom i simptomima akutne respiratorne infekcije.

HZJZ je propisao i higijenske mjere, koje uključuju osiguravanje dostupnosti tople vode, sapuna i jednokratnih papirnatih ručnika u toaletima, a na ulaze u prostorije sredstva za dezinfekciju ruku.

Treba osigurati dovoljan vremenski razmak između pogreba kako bi se prostorije očistile i dezinficirale nakon svakog pogreba, treba ih redovno prozračivati,te ako je moguće, osigurati da postoje odvojen ulaz i izlaz kako bi se smanjila mogućnost bliskog kontakta osoba koje ulaze i koje izlaze iz prostorije za ispraćaj.

Na pogrebe i osobe koje su samoizolaciji

U zatvorenim prostorima preporuča se nošenje maski za lice ili medicinskih maski, a treba izbjegavati izražavanje sućuti uobičajenim kondoliranjem.

“Dopušten je i dolazak na pogreb osobama koje su u samoizolaciji zbog moguće izloženosti koronavirusu, a propusnicu izdaje županijski stožer civilne zaštite na temelju zahtjeva osobe”, stoji u preporukama.

Osobe u samoizolaciji ne smiju dolaziti na pogreb ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili simptome respiratorne bolesti, čak i ako su vrlo blagi, trebaju se pridržavati propisanog razmaka od 1,5 metra od drugih osoba, propisanih općih higijenskih mjera, koristiti vlastiti prijevoz te masku za nos i usta.

Vjenčanja u krugu obitelji uz mjere socijalne distance

“Vjenčanja se održavaju isključivo u krugu obitelji, svjedoka, predstavnika službene osobe te predstavnika vjerske zajednice”, stoji u preporukama HZJZ-a.

Zbog sprječavanja širenja infekcije broj osoba na vjenčanju ovisi o mogućnosti održavanja razmaka od 1,5 metra među sudionicima. Niti jedan sudionik ne smije imati povišenu tjelesnu temperaturu niti imati simptome akutne respiratorne infekcije.

Treba se pridržavati svih općih i higijenskih mjera, a preporuča se i nošenje maski za lice u zatvorenom prostoru.

Dječja igrališta i rekreacijski prostori na otvorenom ponovno u funkciji

Dječja igrališta i rekreacijski prostori na otvorenome stavljaju se u funkciju. Stavljaju se na raspolaganje i prateći sadržaji poput klupa za sjedenje na otvorenome. Potrebno je održati fizičke distance od 1,5 metra među osobama, pri  čemu dijete i njegov pratitelj ne moraju održavati fizičku distancu.

HZJZ ističe da je potrebno podučiti djecu da izbjegavaju grupiranje na jednom mjestu i održavaju fizičku distancu koliko je moguće.

Za vrijeme boravka na dječjim igralištima i tijekom bavljenja rekreativnim sportom na otvorenom preporuča se češće dezinficirati ruke, izbjegavanje dodirivanje lica nečistim rukama te pridržavanje općih i higijenskih mjera.

 

Hina / ilustracija Pixabay

- Oglas -