Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaNjemačka ukida upozorenja za putovanja u zemlje EU-a

Njemačka ukida upozorenja za putovanja u zemlje EU-a

– Njemačka vlada od 15. lipnja ukida generalno upozorenje za putovanja u zemlje Europske unije kao i u Veliku Britaniju, Norvešku, Island i Lihtenštajn, objavio je ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas u srijedu u Berlinu.

“Od 15. lipnja se ukidaju upozorenja, naravno pod pretpostavkom da se situacija s pandemijom koronavirusa ne promijeni”, rekao je Heiko Maas nakon redovitog sastanka njemačke vlade.

Nakon 15. lipnja se ukidaju upozorenja koja inače vrijede za zemlje u kojima vlada opasnost od terorizma ili ratnih sukoba. Umjesto toga se vraćaju uobičajeni naputci za putovanja u pojedine zemlje.

Tako se još uvijek ne preporučuje putovanje u Veliku Britaniju zbog dvotjedne karantene koja je tamo na snazi pri ulasku u zemlju.

Isto vrijedi i za Norvešku i Španjolsku gdje je još uvijek na snazi zabrana ulaska u zemlju ali koje bi, kako je objasnio Maas, trebale biti ukinute nakon 15. lipnja.

Za te zemlje nove preporuke će biti objavljene kada u njima restrikcije budu ukinute.

“Ukidanje upozorenja ne znači ujedno i poziv na putovanja”, rekao je Maas i dodao kako i nakon 15. lipnja treba provjeravati upute za putovanja u pojedine zemlje koje će biti redovito aktualizirane.

Njemački ministar vanjskih poslova je upozorio kako ni u kom slučaju neće ponovno biti poduzimane akcije vraćanja njemačkih turista iz inozemstva zračnim mostovima kao što je to bio slučaj u ožujku i travnju ove godine kada je iz svih dijelova svijeta u Njemačku prebačeno preko 250.000 turista.

Upozorenja, koja je nakon izbijanja pandemije koronavirusa 17. ožujka uvela njemačka vlada, mogu biti vraćena što ovisi o situaciji sa širenjem pandemije.

Ministarstvo vanjskih poslova će se pritom držati pravila o 50 novozaraženih na 100.000 stanovnika u roku od tjedan dana.

Upozorenja njemačkim građanima mogu biti vraćena i u slučaju da se ustanovi da se pojedine turističke regije ne pridržavaju mjera borbe protiv pandemije.

O odnosu prema putovanjima u zemlje izvan Europske unije, njemačka vlada će raspravljati na jednoj od budućih sjednica.

Austrija već pozdravila odluku Njemačke

Austrijska ministrica turizma Elisabeth Koestinger odmah je pozdravila odluku iz Berlina.

“Njemački građani čine većinu turista, pogotovo kada govorimo o ljetnom turizmu u Austriji. Shodno tomu se naravno veselimo da se granice ponovno otvaraju i da nakon 15. lipnja možemo pozdraviti naše njemačke goste”, rekla je Koestinger za Bavarski radio.
Hina /foto Pixabay

- Oglas -