Subota, 18 svibnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNONije uspjeh pobrao samo Burić, Matejas Jozipović osvojio skoro 1000 glasova: Donio...

Nije uspjeh pobrao samo Burić, Matejas Jozipović osvojio skoro 1000 glasova: Donio sam Mostu drugi mandat

Iako je najveći broj glasova u većini gradova i općina podijeljen između dviju najvećih stranaka, HDZ i SDP, preferencijalno glasanje na posljednjim parlamentarnim izborima pokazalo je da lokalni birači ipak prije svega drže do samog kandidata. Da nije tako, Matko Burić, gradački načelnik i član kandidacijske liste Rijeka pravde ne bi osvojio preko 1800 glasova, skoro tri puta više od stranačke kolegice Gordane Muhtić više rangirane na listi.

Naime, Burić je na području svoje općine dobio 566 glasova, a u konačnici je došao do trostruko veće cifre. Skoro toliko dobio je u Makarskoj, 200 glasova u Podgori, te preko 100 u Tučepima.

Slična je situacija s Matejasom Jozipovićem (NLM zajedno s Mostom), koji je došao do 983 preferencijalna glasa u 10. izbornoj jedinici. Dobio je, naime, više i od HDZ-ovog Jure Brkana koji je osvojio 898, i od Gordane Muhtić koja je dobila 672 glasa, što je jako dobar rezultat.

U svojoj Baškoj Vodi dobio je 281 glas, u Makarskoj 121, u Brelima 96, a nešto manje u Tučepima i Podgori.

– Rezultati su nevjerojatni. Jedino Podgora je poraz, tamo sam očekivao više jer je načelnica iz NLM, a Brela, Baška Voda, Makarska i Tučepi su odlični, prije svega jer je zbog mene Most dobio puno više nego zadnji put. Međutim, nisam im mogao objasniti da moraju obavezno mene zaokružiti. A i puno mi je glasova propalo jer ima dosta listića gdje su glasali za HDZ ili SDP, a mene zaokružili preferencijom.

Ja sam donio Mostu drugi mandat u 10. izbornoj jedinici i jutros me Nikola Grmoja nazvao da mi to kaže i zahvali. Jer ovo što vidite su vidljivi glasovi, ali imate i one nevidljive, slučajeve gdje ljudi odaberu listu zbog čovjeka, ali ne zaokruže preferencijalno kandidata, komentirao je Jozipović.

Na pitanje je li ovo zagrijavanje za predstojeće lokalne i regionalne izbore dogodine, veli kako jest.

– U Baškoj Vodi, bez okolnih mjesta, ja, iz jedne Nezavisne liste mladih, u 20 sam glasova razlike s jednim HDZ-om. To nikad prije nije bio slučaj, kaže Jozipović.

Ivona Ćirak /foto M.D.

 

- Oglas -