Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaNEOBIČNA POJAVA DUŽ RIVIJERE Velike mrlje na moru bile su insekti slijepljeni...

NEOBIČNA POJAVA DUŽ RIVIJERE Velike mrlje na moru bile su insekti slijepljeni s peludi

Uz samu obalu duž Makarske rivijere vidio se nesvakidašnji prizor – morsku su površinu prekrile velike mrlje, no u pitanju nije onečišćenje. Kako je vidljivo iz ove snimke koju je portalu Dalmacija danas poslao čitatelj iz Promajne, u pitanju su vjerojatno milijuni sićušnih insekata – Prvo sam pomislio da je prljavština. No kada samo došao do samog mora vidio sam da su u pitanju neke male mušice koje su se slijepile sa žutim peludom s borova. Ima ih posvuda, i uz obalu, pa čak i nekoliko kilometara od obale – kaže čitatelj iz Promajne.

Jedno od mogućih objašnjenja ove pojave je meteorološke prirode. Naime, poznata je pojava u raznim krajevima svijeta da snažni vjetrovi mogu donijeti rojeve kukaca u neka područja. Kako je prošli tjedan u Dalmaciji upravo podno Biokova bilo olujnih udara bure preko 100 km/h, moguće je da ova pojava ima veze s tim.

Radi li se uopće u mušicama, lisnim ušima ili nekoj drugoj vrsti, tek treba utvrditi. U svakom slučaju, ovoj pojavi se najviše raduju ribe, rakovi i ostala morska bića kojima se upravo servirala prava gozba. U slučaju da se radi o rojevima lisnih ušiju, možda je priroda odigrala ključnu ulogu da ne strada dio poljoprivrede makarskog područja. No za ozbiljniju analizu, valja pričekati riječ stručnjaka – piše Dalmacija danas.

M.D. / foto Marinko Ivandić

 

- Oglas -