Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024
NaslovnicaAKTUALNONeimenovani poduzetnici žale se na Vodovod da im ne da graditi, Paunović...

Neimenovani poduzetnici žale se na Vodovod da im ne da graditi, Paunović kaže: Ovo su pritisci!

Neimenovani poduzetnici iz Makarske koji na području Biloševca, pored Aminess Khalani Beach hotela i aparthotela Romana, navodno žele graditi osam manjih hotela, kako piše Slobodna Dalmacija, za isti su portal izjavili kako ih za planirane projekte koči Vodovod d.o.o. Vodovod im ne da posebne uvjete, a kad nema posebnih uvjeta, nema ni građevinske dozvole. Tko su pak neimenovani investitori, nismo uspjeli doznati niti iz samog Vodovoda, gdje nam je rečeno da se radi o povjerljivim podacima, niti od gradonačelnika Zorana Paunovića do kojega su, kako se navodi u članku, pokušali doći kako bi mu izložili problem. Na Katastru je vidljivo da se na istom dijelu (zapadno i istočno od Ulice Ivana Gorana Kovačića, op.a.) nalazi poveći broj čestica te bi bilo neozbiljno nagađati tko je u ime investitora istupio u medije.

Problem se, uglavnom, može sažeti u sljedećem: Vodovod ne da suglasnosti zbog ionako preopterećenog sustava, a investitori su navodno voljni sami uložiti u infrastrukturu.

Ivica Nuić, direktor Vodovoda, kazat će kako priključenje na dijelu Cvitačke nije moguće jer nije izgrađen sustav odvodnje sanitarno-fekalnih voda. Na tom dijelu, kako dodaje, problem postoji i od ranije, a napomenut će i da je 2015. godine “Romana” dobila ograničenje koji je bio znak za uzbunu.

– Kamo sreće da se prije 20 godina sagledao problem – ne može se graditi dok nema infrastrukture i tu bi stvari trebale biti jasne. Isto tako, dužnost naše tehničke službe koja izdaje uvjete priključenja je održavanje funkcionalnosti postojećeg sustava te davanje uvjeta priključenja kada postoje tehnički preduvjeti, a isto tako odbijanje priključenja ako ne postoje tehnički uvjeti priključenja ili ako bi to dovelo do ugroze funkcioniranja postojećeg sustava. Ili, u konkretnom slučaju, primjerice, incidenata na sustavu odvodnje otpadnih voda, kao što je prelijevanje crpnih stanica, tumači Nuić koji napominje kako stoji iza tehničke službe i njihovih odluka te kako se u iste nikad ne miješa.

Dodaje kako je na tom dijelu predviđena izgradnja novog sustava kanalizacije na tom predjelu, rekonstrukcija postojeće crpne stanice te gradnja nove u drugom smjeru, prema pročistaču Biloševac, sve u sklopu projekta aglomeracije Makarska.

Na pitanje je li moguće da investitori izgrade odnosno sami financiraju dio sustava, veli kako je po zakonu moguće. – Međutim, ja ne znam je li konkretan i obrazložen zahtjev predan. U tom slučaju nužno je razmotriti kosi li se s već predanim građevinskim dozvolama u sklopu aglomeracije, a to se ne radi preko medija, veli Nuić.

Zoran Paunović kaže kako su stvari vrlo jednostavne. – Službe rade svoj posao, Vodovod je taj koji izdaje ili ne izdaje posebne uvjete i tu priča staje. Radi se po projektu aglomeracije Makarska čiji je dio i pročistač odnosno uređaj za solarno sušenje mulja, i on je preduvjet, veli Paunović.

– Ovo su pritisci. Svi znamo da smo svako ljeto na iglama zbog preopterećenosti sustava, dodaje.

I Paunoviću i Nuiću smo uputili pitanje o budućem hotelu pored Aminessa o kojemu smo već pisali, a koji je podnio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. Pitanje se nameće zbog činjenice da je sustav već preopterećen, a uz aparthotel Romanu i Khalani niknut će novi objekt. Paunović kaže kako kako to nije posao gradonačelnika budući su za isto nadležne gradske službe odnosno Vodovod, a Nuić tumači kako su se vjerojatno uklopili u postojeći sustav i uvjete, odnosno ograničenja koja su već izdana Romani.

Sve u svemu, investitori će očito morati sačekati izgradnju aglomeracije i pročistača, a po dosadašnjim projekcijama Vodovoda malo je vjerojatno da će to biti u naredne tri, četiri godine. Tada bi Makarska trebala imati kompletan sustav pa samim time i bolje uvjete za povećanje hotelskih kapaciteta.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -