Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKKulturaNE PROPUSTITE U subotu "Black and White - Dalmatian Dog Night" od...

NE PROPUSTITE U subotu “Black and White – Dalmatian Dog Night” od Brela do Gradca, pa i Vrgorca

U subotu, 26. kolovoza, slijedi jedinstveni događaj – “Black and White – Dalmatian Dog Night”, i to ni manje ni više nego na Međunarodni dan pasa! Originalna manifestacija održava se duž cijele Makarske rivijere, od Brela do Gradca, uključujući i Vrgorac, a mjesta u kojima mogu vaši gosti i vi stupiti u zabavni i kreativni crno bijeli svijet dalmatinera su Brela, Drašnice, Drvenik, Gradac, Igrane, Makarska, Podgora, Tučepi, Vrgorac, Zaostrog i Živogošće.

Sve će turističke zajednice poslati obavijesti o mjestu radnje, a što se programa tiče, bit će program koji uključuje oslikavanje lica, odijevanje u tematske crno bijele kostime, pjesme, fotografiranja itd. Ideja je potekla iz Zaostroga, a inicijatorica je Božena Delaš, vlasnica obrta Kulta, inače bivša direktorica TZ Zaostrog.

Naime, u čast stote obljetnice osnutka studija, ali i početaka turizma, Delaš je u Zaostrogu otvorila “Selfie Dalmatian Wall”, izložbeni crno-bijeli postav namijenjen fotografiranju, koji na originalan način tematizira Dalmaciju i dalmatinskog psa. Zadivljujući crno-bijeli uzorak iz prirode interpretiran je u prostoru inspiracije, zabave, mašte i ugode.

– Nakon manifestacija održanih u Zaostrogu, zbog njihove uspješnosti i atraktivnosti, manifestacija se proširuje i na više lokaliteta, pa tako ove godine manifestacija ide korak dalje i udružuje snage s više lokalnih turističkih zajednica diljem Makarskog primorja i s obje biokovske strane.

Suradnjom ovih turističkih destinacija, želimo još snažnije istaknuti ljepotu i čaroliju brenda
dalmatinskog psa i to na datum 26.8., – Međunarodni dan pasa – i tako pokrenuti značajno godišnje događanje i otvoriti platformu za buduće programe koje će u konačnici privući i veći broj posjetitelja.

Upravo ovakvi jedinstveni događaju utječu na stvaranje slike o destinaciji, podižu kvalitetu
turističke ponude, razvijaju kulturni turizam i doprinose stvaranju prepoznatljivog imidža Dalmacije kao prekrasne regije s nebrojenim posebnostima, rekla nam je Delaš.

Projekt je sufinanciran sredstvima Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

Važno je podsjetiti da je jedna od najpoznatijih pasmina na svijetu, proslavljena kroz Disneyev film “101 dalmatinac”, dobila ime po pokrajini Dalmaciji, za koju se smatra da je izvorno mjesto podrijetla dalmatinskog psa.

Kroz povijest je poznat pod nazivima “dubrovački gonič” i “dalmatinski ptičar”. Zapisi o dalmatinskom psu pronalaze svoje korijene u Đakovu, u zabilješci biskupa Petra Bakića iz
17. stoljeća, gdje je pas zabilježen pod imenom “canis dalmaticus”. Osim toga, jedan od najstarijih prikaza cijelog dalmatinskog psa nalazi se u franjevačkom samostanu u Zaostrogu, na slici “Posljednje večere”, nepoznatog autora nastaloj između 1710. i 1750. godine.

U razdoblju između 13. i 19. stoljeća, dalmatinski je pas postao dragocjeni predmet trgovine, razmjene i poklona među dubrovačkim pomorcima, koji su bili privučeni njegovom jedinstvenošću. Zbog toga je ova prepoznatljiva pasmina pronašla svoj put širom svijeta, nošena dalje njihovim putovanjima.

Ivona Ćirak /foto B.Delaš

 

- Oglas -