Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKŽivotNE PROPUSTITE Lina Rica predstavlja 'Transfuziju vremena' u Galeriji Gojak

NE PROPUSTITE Lina Rica predstavlja ‘Transfuziju vremena’ u Galeriji Gojak

U sklopu nadolazećih ljetnih događanja građani Makarske u subotu 9.srpnja imati će priliku pogledati izložbu/multimedijalni projekt Transfuzija vremena, naše sjajne umjetnice Line Rica, a koja će s početkom u 21 sati biti otvorena u Gradskoj galeriji Antuna Gojaka.

Transfuzija vremena višegodišnji je multimedijalni projekt ove makarske umjetnice s bazom u Ljubljani, a koji istražuje fenomen vremena i mogućnosti njegova poimanja u suvremeno informacijsko doba.

Lina Rica (Makarska, 1980.) je multimedijalna umjetnica. Djeluje na polju konceptualne, eksperimentalne i multimedijalne umjetnosti gdje stvara instalacije koristeći video, grafike, svjetlo, fotografiju i animaciju. U svom radu bavi se društvenim procesima prošlih i sadašnjih svjetova i njihovim utjecajima na suvremenog pojedinca. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2008. godine s nagradom za najbolji diplomski rad na odjelu grafike.

Njezina djela predstavljena su i objavljena na nacionalnoj i međunarodnoj sceni, a njene grafike su dio zbirke Međunarodnog grafičkog likovnog centra u Ljubljani; Oficina Arara u Portu; međunarodne grafičke mapa ‘Critical Mass’, međunarodne grafičke mape ‘Femicomix’ i Longest Night u Gothenburgu.

Kombinirajući video s generiranim animacijama nastalim u stvarnom vremenu, od 2010. godine nastupa na različitim festivalima i događanjima u regiji i Evropi. Godine 2012. pokrenula je GaleRicu, nevladinu udrugu za produkciju i promociju suvremene umjetnosti, unutar koje je od 2012. do 2016. godine vodila galeriju GaleRica u svom domu u Makarskoj. 2019. godine u Ljubljani zajedno s drugim umjetnicima pokreće audio-vizualni kolektiv Marta Fakuch. Od 2020. dio je AV tria Etceteral. Živi u Ljubljani.

– Može li kritičko poimanje vremena ponuditi i kritički pogled na trenutak u kojem se nalazimo te pružiti mogućnost za nove sadašnjosti, rješenja, odnose, humanije sisteme? Autorica vjeruje da može, ali uz stalno preispitivanje naše pozicije u sistemima koji se vrtoglavo izmjenjuju i koji daju malo prostora za bilo kakvu vrstu sigurnosti – stoji u predgovoru izložbe kojeg potpisuje Tanja Špoljar.

MD/foto: privatni album

- Oglas -