Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNONatječaja za direktora TZ-a još uvijek nema, evo što su nam rekli...

Natječaja za direktora TZ-a još uvijek nema, evo što su nam rekli iz Ministarstva

Natječaj za direktora TZ-a još uvijek nije raspisan iako su prošla dva mjeseca otkad je javnosti rečeno da će se morati ići u ponovni postupak. Od 12. veljače, dakle skoro dva mjeseca, u Turističkoj zajednici imamo gradonačelnika Zorana Paunovića na mjestu vršitelja dužnosti direktora. Jadran Puharić do prije nekoliko je dana koristio godišnji odmor odbijajući potpisati raskid ugovora o radu.

Jesu li peripetije s Puharićem razlog odugovlačenju, jesu li trenutno neki drugi prioriteti ili Paunović naprosto još uvijek nema favorita za ovo mjesto, može se samo nagađati. Naime, Turističkoj zajednici poslali smo upit u kojemu se zanimamo za natječaj, no odgovor nismo dobili. Pitali smo kad se planira raspisati natječaj, u kojem roku se treba provesti postupak natječaja i kakav je status Jadrana Puharića.

Od resornog Ministarstva smo pak dobili odgovor u kojemu podsjećaju na kronologiju spornog izbora.

– TZG Makarske je sukladno Zaključku utvrđenom u Zapisniku o izvanrednom nadzoru glede postupka izbora i imenovanja direktora TZG Makarske dostavila 5. veljače 2024. zahtjev za upis promjene osobe ovlaštene za zastupanje TZG Makarske u Upisnik turističkih zajednica koje vodi Ministarstvo turizma i sporta.

Člankom 22. stavka 5. Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma („Narodne novine, broj 52/19, 42/20), (dalje u tekstu: Zakon) propisano je da do izbora direktora turističke zajednice, a najduže šest mjeseci, prava i obveze obnaša predsjednik turističke zajednice.

Nastavno na zaprimljeni zahtjev Ministarstvo turizma i sporta je donijelo Rješenje kojim je predsjednik Turističke zajednice grada Makarske upisan u Upisnik turističkih zajednica kao osoba ovlaštene za zastupanje Turističke zajednice grada Makarske s danom 12. veljače 2024. godine.

Dana 19. veljače 2024. zaprimili smo podnesak predsjednika TZG Makarske, gospodina Zorana Paunovića, u kojem nas obavještava kako je dana 8. veljače 2024. održana sjednica Turističkog vijeća na kojoj se donijela Odluka o stavljanju van snage Odluka Turističkog vijeća TZG Makarske od 22.3.2023. o izboru g. Jadrana Puharića na radno mjesto direktora TZG Makarske. Odlukom donesenom 8. veljače, određeno je i da se mora u što skorijem roku raspisati javni natječaj za imenovanje direktora/direktorice TZG Makarske na mandat od četiri godine, puručuju iz Ministarstva.

Vezano uz pitanje razrješenja direktora ističu sukladno Zakonu, direktora imenuje i razrješava turističko vijeće.

Legalitet odluka donesenih i potpisanih od direktora koji nije dobio “blagoslov” Ministarstva nisu posebno komentirali.

– Vezano za legalitet odluka donesenih u vrijeme obnašanja funkcije direktora od strane gospodina Jadrana Puharića, skrećemo pozornost da je Zakonom propisano kako su tijela turističke zajednice skupština, turističko vijeće i predsjednik te su njihove nadležnosti taksativno navedene.

U odnosu na ovlasti direktora Zakonom je propisano da on provodi odluke turističkog vijeća turističke zajednice i u granicama utvrđenih ovlasti odgovoran je za poslovanje turističke zajednice i zakonitost rada turističke zajednice te da za svoj rad odgovara turističkom vijeću i predsjedniku turističke zajednice, ističu u svojem odgovoru.

Rok za okončanje postupka izbora direktora ističe 12. kolovoza. Malo je vjerojatno da će s natječajem ići u srcu sezone, a ako se u sezonu namjerava ući s direktorom ili direktoricom, onda je krajnje vrijeme za pokretanje postupka. I Puharić i njegov prethodnik Vedran Validžić imali su poteškoća zbog činjenice da su u turistički vlak morali uskočiti u vrijeme vožnje, prilagođavajući se programu i planovima koje nisu niti krojili.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -