Subota, 2 prosinca, 2023
NaslovnicaMAKARSKANastavak ulaganja u Gradsku knjižnicu: Stigla moderna oprema za pohranu zbirke stare...

Nastavak ulaganja u Gradsku knjižnicu: Stigla moderna oprema za pohranu zbirke stare i rijetke građe

Gradska knjižnica Makarska dobila je novu opremu za pohranu stare i rijetke građe. Moderne police, baš za ovu vrstu građe, nabavljene su zahvaljujući prijavi Grada Makarske na javni poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2020. godinu. S projektom ,,Nabava opreme za pohranu zbirke stare i rijetke građe Gradske knjižnice Makarska” osigurano je 100.000,00 kuna bespovratnih sredstava.

Gradska knjižnica do 2019., kada su završeni sveobuhvatni radovi na rekonstrukciji i obnovi, nije ni mogla imati adekvatnu opremu zbog male kvadrature i lošeg stanja prostora. Tek završetkom radova stvoreni su uvjeti za prijavu na javni poziv s ciljem pohrane zbirke stare i rijetke građe koja uključuje inkunabulu, stare monografske i serijske publikacije i drugu građu tiskanu od 16. stoljeća.

Nastavak je to ulaganja u Gradsku knjižnicu Makarska u koju je, podsjetimo, ukupno uloženo 3.000.000,00 kuna. Radovima koji su završeni 2019. Gradska knjižnica Makarska dobila je prostor koji udovoljava svim standardima, dječji odjel, prostor za čitaonicu, audiovizualni odjel, zavičajnu zbirku koja nije mogla biti adekvatno smještena i prezentirana, računala za korisnike te prostor za održavanje različitih događanja u knjižnici.

Radovima je obuhvaćena konstruktivna sanacija, adaptacija i uređenje prostora, izmjena elektro i vodoinstalacija, premještanje sanitarnih prostora, adaptacija i uređenje ulaznog hola u prizemlju i stubištu prvog kata te su, u skladu s uputama Konzervatora, promijenjeni svi otvori.

Ministarstvo kulture RH ukupno je obnovu Gradske knjižnice sufinanciralo sa 700.000,00 kuna, 600.000,00 za rekonstrukciju i obnovu i 100.000,00 kuna za nabavu opreme.
M.D.

- Oglas -