Četvrtak, 23 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaNAPETOST NA SJEDNICI Paunović i Brkan krenuli o problemima, a onda ih...

NAPETOST NA SJEDNICI Paunović i Brkan krenuli o problemima, a onda ih “ohladio” predsjednik Milanović

Današnju svečanu sjednicu Gradskog vijeća grada Makarske bez sumnje je obilježilo nekoliko nadahnutih govora s light motivom devastacije prostora i slobode govora, ali i stanovita napetost koju je na koncu vrlo vješto ublažio – sam predsjednik Zoran Milanović.

Naime, gradonačelnik Zoran Paunović je prilično dramatično govorio o urbanističkom kasapljenju Makarske i lošim prostornim planovima, nedvosmisleno pritom kritizirajući svoje prethodnike. Jure Brkan se pak u ulozi izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora jednako dramatično osvrnuo na važnost slobode govora u gradskoj vijećnici, što je pak bila kritika aktualnoj vlasti. I jedan i drugi su kritizirali svojeg političkog oponenta, dakle jedan drugoga, a dok je Jure Brkan držao govor upadljivo je pogledavao prema Paunoviću koji nije izgledao previše zainteresiran za sadržaj govora.

Skrivene i neskrivene političke poruke očito nisu promakle predsjedniku koji je pomirio obje poruke u svečanom, a opet pitkom i konkretnom govoru s optimističnom porukom kakva i priliči Danu grada. Svečarski dojam se zadržao u dvorani hotela Park vrativši sve prisutne na činjenicu: slavi se rođendan grada.

Predsjednika Milanovića je Brkanovo isticanje glasa naroda u gradskom vijeću podsjetio na film Pad Italije i scenu u kojoj se čuje glasovita rečenica: Ako si u dilemi, uvijek slušaj i gledaj gdje je narod. S time je započeo svoj govor.

– No glavni je problem i izazov politike znati gdje je narod, zaključio je predsjednik dodajući kako nema radne i financijske savjete za Makarsku, no da svaki put kada prolazi cestom iznad grada osjeti uzbuđenje.

– Bilo anticiklonalno vrijeme kao danas, bila bura ili jugo, uvijek se osjeća ta dramatika; s lijeve strane planina, klisure, pećine, duh naših predaka, Orijent, Bizant, Bosna, srce hrvatstva. S druge strane slatki Mediteran, more, sve što nas je vezalo za zapad, kazao je Milanović.

Dodao je kako su generacije naših predaka napravile puno za grad.

– Naravno da ima grešaka i naravno da postoje mjesta urbanistički uzornija od Makarske. Ja sam prekjučer došao iz Italije i otišli smo na tiransku obalu čekajući avion, e to je zločin protiv urbanizma. Dakle uvijek može gore, uvijek postoji utjeha da je netko bio gluplji, nasilniji i pohlepniji prema prostoru. Ovo su male oscilacije i mali ožiljci, poručio je predsjednik.

Aktualnoj vlasti je poručio je da se klone romantičnog pristupa te idealizma.

– Velikim idejama i revolucionarnim zanosom nećete napraviti ništa. Idite korak po korak, popravljajte što je pogrešno, radite ispravno i nećete pogriješiti. Na pravom ste putu. Ovo je mala sredina, relativno bogata, resursi nisu neograničeni ali su izdašni, i nema razloga da ne živite odlično, a sad se ovdje živi dobro. No to nije zasluga nijedne političke stranke nego generacija predaka, kazao je Milanović.

Dodao je kako je vrijeme herojstva i branitelja prošlo, naglasivši kako im ipak dugujemo neograničenu zahvalnost jer se radi o malo ljudi. No pogled treba uperiti u budućnost, a budućnost je u europsim fondovima i novcu koji treba obilato izvlačiti.

– Budite pohlepni kad se radi o EU fondovima jer kad uzmet sve opet to nije bogznašto, poručio je kritizirajući model financiranja, no kazavši kako zbog toga ne treba biti ogorčen nego ga naprosto prihvatiti i uzeti maksimum.

Za kraj je poručio kako se treba osloniti na svoje snage i ne živjeti samo od rente.

– Odlučnim i malim koracima idite naprijed, da ne napravite štetu, a da se stvari ipak mijenjaju, kazao je predsjednik.

Gradonačelnik Zoran Paunović je svoj govor otvorio citatom pok.Ante Rožića, arhitekta kojemu je posthumno dodijeljeno priznanje Grada.

Istaknuo je kako Makarska sigurno ne izgleda ni približno kako ju je on zamišljao. Kritizirao je loše prostorne planove i stihijski masovni turizam koji proždiru Makarsku.

– To se mora promijeniti i stoga inzistiram na promišljenoj arhitekturi. Makarska jednostavno mora postati grad kvalitete, a na kvantitete, grad znanja i kulture, prijatelj djece, grad koji pruža ruku potpore starijim sugrađanima. Promjene koje smo pokrenuli su nepopularne i bolne, ali ujedno su nužne i dugoročno će se pokazati boljima. Zahtijevaju puno strpljenja i razumijevanja, s konačnim ciljem da naš grad postane biser Mediterana, kazao je gradonačelnik.

Jure Brkan je govor s povijesnim uvodom i prisjećanjem na 1865.godinu te proglašenje hrvatskog jezika službenim od strane tadašnjeg Obćinskog vića usmjerio prema važnoj mu poanti: nije to bilo jer nisu znali talijanski jezik nego jer su htjeli da se čuje glas naroda.

– Glas naroda nije uvijek onakav kakav bismo htjeli čuti, možda govori nešto drugačije od onoga što radimo, ali taj nas je glas naroda provukao kroz turbulentna vremena. Bolje je da se glas naroda čuje tamo gdje mu je mjesto, jer u suprotnom, ako se ne čuje, počet će se šapatom s donje strane rive, a završit rikom s Biokova, poručio je Brkan.

Inače, vrlo ekstenzivan i detaljan govor kakav bi više priličio radnom sastanku, iako s dosta konkretnih savjeta, održao je pločanski gradonačelnik Mišo Krstičević.

Upozorio je na problem koji će se događati kada se, kako je najavljeno, smanji betonizacija i kad prestanu pristizati obilni komunalni doprinosi. Nesrazmjer između komunalne naknade i doprinosa tad će biti manji, ali isto tako i teže prihvatljiv za proračun – slijevat će se manje novca.

Poput Milanovića kazao je kako se treba klonuti grandioznih ideja.

– Fokusiranje na donošenje teških i velikih odluka bez jasne konstrukcije i progresivnosti neće donijeti stabilnost i dati snagu da nastavite, poručio je.

Za kraj je dao savjet da će najveći neuspjeh biti ako se ne optiraju najsnažniji i najtalentiraniji ljudi, nego sve ostane unutar političke obitelji.

Ivona Ćirak/ foto O.Franić

 

 

 

- Oglas -