Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaNAKON TRUMPOVE IZJAVE BRAČNI PAR U AMERICI POPIO "LIJEK" Suprug mrtav, žena...

NAKON TRUMPOVE IZJAVE BRAČNI PAR U AMERICI POPIO “LIJEK” Suprug mrtav, žena kritično

Dogodilo se to nakon što je američki predsjednik Donald Trump izjavio da hidroksiklorokin ili klorokin, u kombinaciji s azitromicinom, pomaže u borbi s koronavirusom – prenosi Dnevnik.hr.

Stariji bračni par, iako niti jedno od njih nije bilo zaraženo koronavirusom, uzeo je klorokin sulfat. No umjesto lijeka popili su kemikaliju s klorokin sulfatom kojom se čiste akvariji s ribicama.

Unutar tridesetak minuta od uzimanja kemikalije oboje su se otrovali i našli u kritičnom stanju koje je zahtijevalo hitni prijevoz na intenzivnu njegu. Muškarcu nije bilo pomoći, piše CNN.

Lijek klorokin inače je odobren od američke Agencije za hranu i lijekove i koristi se u borbi protiv malarije, lupusa i reumatoidnog artritisa. Za sada nije odobren za liječenje koronavirusa.

Stručnjaci su upozorili da lijekovi, kao i kemikalije kućne izrade, ne smiju biti konzumirani za prevenciju koronavirusa. “Zbog novonastale situacije razumijemo da se ljudi pokušavaju zaštititi i izliječiti. Samostalno liječenje nekontroliranim uzimanjem lijekova nije ispravan način u borbi s epidemijom”, rekao je dr. Daniel Brooks, voditelj Informativnog centra za lijekove i otrove.

Podsjetimo, Trump je prije nekoliko dana izjavio da hidroksiklorokin ili klorokin, u kombinaciji s azitromicinom ima najveću šansu da budu veliki preokret u potrazi za lijekom protiv koronavirusa. Strah i panika koja vlada među ljudima neke od njih je natjerala na eksperimentiranje, a posljedice kod ovog bračnog para su bile tragične.

M.D.

 

 

 

 

 

 

- Oglas -