Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNONakon sanacije Peškere slijedi sadnja stabala: idu bor pinija, čempres i hrast...

Nakon sanacije Peškere slijedi sadnja stabala: idu bor pinija, čempres i hrast crnika visine oko 5 metara

Proteklog tjedna počela je sanacija terena na Peškeri koju u gradskoj upravi predstavljaju kao treću fazu uređenja. Kako kažu, kasnila je “jer vlasnici baraka nisu u propisanom roku uklonili svoje objekte”. Objekti su uklonjeni početkom siječnja, a radovi na sanaciji Peškere su započeti 10. veljače i još su uvijek u tijeku. Iz Grada naglašavaju kako je situacija na terenu gora nego što su očekivali.

– Izvedeno je ukidanje postojećih instalacija vode i struje, te se trenutno izvodi strojno rušenje preostalih AB podnih ploča koje su ostale nakon demontaže objekata.

Situaciju dodatno komplicira činjenica da je na području Peškere, budući da su pojedini vlasnici baraka imali sanitarne čvorove, nastalo i nekoliko septičkih jama koje se također trebaju propisno sanirati.

Nakon što se završi sa svim radovima rušenja i čišćenja slijedi dovoz i razastiranje plodne zemlje na podloge na pozicijama gdje je došlo do denivelacije terena, navode iz Grada.

Krajobrazno uređenje Peškere je, kako ističu, III. faza projekta, a radovi kreću nakon čišćenja i pripreme terena.

– Grad Makarska uspješno je prijavio projekt hortikulture na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te tako osigurao bespovratna sredstva za sufinanciranje sadnje preko 100 stabala bora pinije, čempresa i hrasta crnike. Sadit će se velika formirana stabla visine 400-500 cm te minimalnog opsega debla 20 cm, odgovorili su na naše pitanje o vrsti te veličini stablašica.

Ivona Ćirak /foto O.F., I.Ć.

- Oglas -