Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaMOZAIKDUGOPOLJE Uskoro počinje s radom prva tvornica lijekova u Dalmaciji

DUGOPOLJE Uskoro počinje s radom prva tvornica lijekova u Dalmaciji

Pedeset godina stara je ideja o pokretanju farmaceutske industrije na području Splita i Dalmacije, pola stoljeća o tome se pisalo, lamentiralo i domunđavalo. Za koji mjesec – doduše stidljivo i postupno – s radom napokon počinje prva tvornica lijekova. Nadomak Splita, u Dugopolju – piše tportal.

Zgrada je zapravo već dovršena i za useljenje će biti spremna koncem veljače ili početkom ožujka, a već je i – kako se to stručno objašnjava – ‘validirana’, odnosno certificirana za rad. Sada slijedi nešto sporiji i mukotrpniji dio posla oko preseljenja opreme iz centra Splita, pa potom validiranje svakog njenog dijela, pa zatim i validiranje prve serije svakog lijeka ili pripravka koji izađe sa trake, i tako dalje. Ukupno, procjenjuje se, potrajat će to najmanje godinu dana.

‘Imat ćemo 27 takozvanih ‘čistih soba’ i mogućnost razvoja ozbiljne farmaceutske proizvodnje. Dobili smo nukleus buduće tvornice, za Dalmaciju to je epohalno’, sav sija od zadovoljstva ravnatelj Ljekarni Splitsko-dalmatinske županije Ante Mihanović.

Na funkciju je došao kao provjereni kadar HDZ-a, i ne pamti se kada, što je logično s obzirom na to da ova stranka vlada ovom županijom otkad i jedna i druga postoje. No, eto, Mihanović se zbilja uhvatio posla i dovršava investiciju od stotinjak milijuna kuna – baš kako je obećao prije nekoliko godina, skepsi usprkos.

Priznaje da je pomalo neobično da se u ovako nešto upušta jedna javna ustanova, Županijske ljekarne, a još rjeđe ćemo vidjeti da kompletno ulaganje financira vlastitim sredstvima.

‘Svoje prihode ostvarujemo isključivo na tržištu i ne primamo nikakve subvencije. Dapače, na određeni način zapravo ih i dajemo jer držimo otvorenih desetak ljekarni u slabo naseljenim ruralnim područjima, gdje za to ne postoji nikakvo tržišno opravdanje’, objašnjava nam Mihanović.

U godinama uoči početka ulaganja koncentrirali su se na vlastitu profitabilnost, kako bi imali novac za financiranje i kako bi bili kreditno sposobni za dio koji nedostaje. Sada je sve zaokruženo i Galenski laboratorij – jer tako se službeno zove pogon koji uskoro kreće s radom – stremi uzbrdo. Od Splita prema Dugopolju, ali i puno dalje piše tportal.

Čitav tekst pročitajte OVDJE.

ilustracija / foto JU Ljekarna SD županije

- Oglas -