Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaUgostitelji: Obustavite paljbu, nema neprijatelja

Ugostitelji: Obustavite paljbu, nema neprijatelja

Nacionalna udruga ugostitelja (NUU) u utorak je riječima “teška artiljerija otvorena nad vapajem izmorenih ugostitelja” komentirala komunikaciju u javnosti oko ugostitelja, pozivajući i na “obustavu daljnje paljbe” uz poruke da “nema neprijatelja na vidiku” i da iskreno vjeruju kako zajednički cilj bolje sutra.

“Teška artiljerija otvorena je nad vapajem izmorenih ugostitelja. Pred državom ne stoje neprijatelji. Posljednje pozicije struke čuvaju napaćeni ljudi koji mjesecima pokušavaju, unatoč nepredvidljivosti i nedosljednosti odluka, poštivati red, graditi mir i spašavati svoje i obitelji svojih djelatnika te istovremeno sačuvati zdravlje nacije. Pod lavinom takvih emocija, teško je baš sve izjave formulirati koristeći ispravni registar”, navode u priopćenju iz NUU-a ispod kojeg su potpisane predsjednica te udruge Jelena Tabak i član Upravnog odbora Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre Nikola Eterović.

Potpuno slučajno, kako dodaju, ugostiteljima su uskraćena osnovna prava – na rad, a bez ikakve argumentacije i statističkih podataka, zatim na protest jer je okupljanje zabranjeno, a protestno otvaranje kazneno djelo, kao i na obeštećenje, jer čak ni pokrivanjem dijela fiksnih troškova nije pokrivena većina ugostitelja i isu pokriveni svi troškovi niti sva razdoblja zabrane rada.

Uz to im je sada uskraćeno i osnovno demokratsko pravo na slobodu izražavanja, “gdje je molba očajnog poduzetnika protumačena kao ciljani napad, a bila je posljednja akcija obrane”, ističu iz NUU, komentirajući i da je stvarnost takva da je kompletan teret oporavka države prebačen na poslovanje struka za koje se očekuje skoro dizanje iz pepela, a sanacija je ponuđena isključivo putem kreditnih linija i podrazumijeva dodatna zaduživanja.

Ugostitelji ne navode eksplicitno o kojemu se poduzetniku radi, no njihova reakcija uslijedila je nakon poteza jednog riječkog ugostitelja koji je objavio na Facebooku da “članovi, glasači i simpatizeri HDZ-a” u njegov bar nisu dobrodošli. Taj čin naišao je na oštru osudu premijera Plenkovića.

“Kada ogolimo Vladine istupe o izdašnim financijskim poklonima poduzetništvu, dolazimo do poražavajuće činjenice da su sve zahvaćene struke, koje u zadnjih 12 mjeseci pet uopće nisu radile, a ostalo vrijeme posluju pod vrlo ograničenim uvjetima, u proračun uplatile više nego su kumulativno iz njega povukle. Posljedično, u sektoru koji je do jučer generirao 15 milijardi kuna, sada je blokadi 9.000 poduzeća, što čini preko 42 posto svih subjekata”, iznose iz te nacionalne udruge.

Naglašavaju i da iskreno vjeruju da svi imaju zajednički cilj svih, a to je bolje sutra, te da bi došli do toga moramo osigurati sanaciju zahvaćenih struka kroz hitnu, plansku uskladbu epidemioloških i ekonomskih mjera te uspostavu trajno održive porezne stope.

“Sve zahvaćene struke su gotovo u potpunosti u malom domaćem vlasništvu, i spas sektora, koji su ‘na koljenima’ zbog ograničenja rada uslijed rekviriranja u ime epidemiološke sigurnosti, ključno je pitanje od nacionalnog interesa i suvereniteta naše zemlje”, smatraju u NUU.

Ocjenjuju i da su nezadovoljstvo, frustracija i nemoć uzeli maha i u jeku najveće pandemije u povijesti čovječanstva sa dnevnog reda maknule važne teme o gospodarskom oporavku, spašavanju turističke godine, izgradnji boljeg društva, ekonomskom izbjeglištvu i stvaranju Hrvatske u kojoj mladi žele ostati.

“Nezadovoljstvo, frustracija i nemoć su ispred vrijednosti koje želimo ostaviti našoj djeci u fokus stavile linč izmorenog pojedinca”, zaključuju iz te udruge.

Hina/foto ilustracija :M.D.

 

- Oglas -