Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKKulturaNa Veliku Gospu mise na otvorenom, ali bez procesija s pukom

Na Veliku Gospu mise na otvorenom, ali bez procesija s pukom

Mise u svetištima na Veliku Gospu održavat će se na otvorenom svakih sat ili dva, ali bez procesija s pukom, uz ispovijedi na otvorenom i u dezinficiranim ispovjedaonicama, piše u nedjelju Večernji list.

“Sve svete mise na blagdan bit će na prostoru crkve na otvorenom”, kazao je za Večernji list rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje u Mariji Bistrici Domagoj Matošević, gdje su inače sve mise, osim onih u 11 i 18 sati, bile u bazilici.

“Mise su ujutro u 6, 7.30 i 9 sati te središnje euharistijsko slavlje u 11 sati, koje će predvoditi kardinal Josip Bozanić, kada će biti i tradicionalna procesija, ali ovaj put bez puka i samo sa svećenicima. Zatim su mise u 16, 18 i 20 sati. Praktički, svaka dva sata, jer smo pazili da se ljudi ne susreću na odlasku i dolasku, tj. da svi imaju vremena doći i otići”, kaže Matošević, dodajući da marijabistričko svetište ima najveći otvoreni prostor za misna slavlja, na kojem samo u klupe može stati oko 6000 vjernika, a još na tisuće na okolni prostor.

U svetištu Gospe Sinjske ove godine, nažalost, neće biti tradicionalne procesije s Gospinim likom pa je gvardijan sinjskog samostana fra Ante Čovo već ovih dana uputio pismo hodočasnicima u kojem piše da “ovogodišnje slavlje Velike Gospe dočekujemo u dosad neviđenim okolnostima jer smo okruženi nevidljivim neprijateljem, COVID-19, koji nam prijeti, iako je naša župa, pod zaštitom naše Čudotvorne Gospe Sinjske, prošla skoro neokrznuta u ovoj epidemiji”, donosi Večernji list.
Hina/foto Pixabay

- Oglas -