Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKNa Šolti se povuklo more kao nikad – Izronile periske

Na Šolti se povuklo more kao nikad – Izronile periske

Jučer je na Šolti je bila toliko velika oseka, da su s dna uvale u potpunosti izronile periske. Situacija, kakva se rijetko viđa.– Jedna od jačih oseka otkad pamtin u uvali Piškera, koja je inače plića uvala sa zanimljivom prošlosti, ali ovakva oseka se iznimno rijetko viđa – ispričao je za morski.hr Sebastian Galić sa Šolte koji je napravio i zanimljive snimke.

– Većina periski je izronila vanka, šta je prava rijetkost. Vala je inače plića i na izlazu iz vale se, sakriven ispod morske površine nalazi pregradni zid s prolazom u sredini. Smatra se da datira iz vremena Rimljana, a postoje neke sumnje da je upravo tu car Dioklecijan imao svoj ribnjak – pojašnjava Galić.

dav

– Uz slike, zabilježio sam također i pojavu tkz. šćigavice unutar oseke gdje imamo oscilacije od 20 ak cm u cca 5 minutnom razdoblju – kaže Galić.

Šćiga, štiga, bibavica ili seš (franc. seiches), nazivi su za stojni val koji se javlja u jezerima, zaljevima, kanalima, lukama, zatvorenim morima ili njihovim dijelovima, a očituje se u oscilacijama razina vode te u periodičnim promjenama strujanja. Period mu ovisi o obliku i izmjerama zahvaćenoga područja, a uz osnovno titranje pojavljuje se i titranje viših frekvencija. Šćige mogu biti uzrokovane naglim promjenama tlaka zraka i vjetra, poremećajima koji pristižu iz otvorenoga mora ili, iznimno, pomacima dna. Česte su pojave u Jadranu, a periodi im variraju od približno 21 h (cijeli Jadran), više od 6 h (Kvarnerski zaljev) i 1 h (Kaštelanski zaljev) pa do 20 min i manje (npr. Bakarski zaljev). Kada postignu velike amplitude, ugrožavaju plovidbu i dovode do poplavljivanja.

M. D. /Foto: morski.hr/Sebastian Galić

- Oglas -