Utorak, 25 lipnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKANa Peškeru ipak stižu štandovi, iz Grada još nema detalja

Na Peškeru ipak stižu štandovi, iz Grada još nema detalja

Na području Peškere, točnije, na dijelovima gdje su i ranije bili drveni štandovi za prodaju suvenira, kod Grme i Arbuna, stigao je dio štandova u bijeloj boji s tendom koja nosi natpis Makarske. Za sada nije poznato o kojem broju prodajnih mjesta se radi niti o sadržaju koji će se prodavati, iako već gotovo dva mjeseca kruže priče kako je nekadašnjim korisnicima “signalizirano” da mogu predati zahtjeve.

Gradu smo prije šest dana poslali upit vezano za kuloarske priče, no za sada nismo dobili odgovor. Upit je, osim na adresu službenice za informiranje, poslan i na mail adresu Matka Lovrete, pročelnika nadležnog za ovaj resor, te samog gradonačelnika. Zanimalo nas je o kojem se broju štandova radi te po kojem su se kriteriju dodjeljivali.

Jednako pitanje je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća održanoj koncem travnja postavio i vijećnik NLO-a Petar Kelvišer zanimajući se za lokacije i kriterije. Zamjenica gradonačelnika Antonia Radić Brkan je demantirala tadašnje glasine o dolasku štandova te je vijećniku poručila kako to nije istina, barem koliko je njoj poznato. – Ako i jesu poslali neke zahtjeve, naravno da neće biti odobreni jer na prostoru Peškere neće biti planirano ništa bez natječaja, rekla je tad dogradonačelnica.

Nešto ranije smo se i sami raspitali oko istinitosti ovih priča kod gradonačelnika Zorana Paunovića koji nam je tad kazao kako su to samo kafanske priče pa se nismo ni bavili ovom temom.

Budući se iz Grada ne izjašnjavaju, može se samo nagađati o tijeku priče o štandovima. No po svemu sudeći je prevagnula logična potreba da se turistima na području plaže ponude suveniri i ostali proizvodi, a bivšim korisnicima mogućnost da nastave raditi. U tome nema ništa sporno jer do realizacije projekta Peškera koji se vrlo sporo razvija ipak treba postojati nekakva ponuda, a i lokalne obrtnike i umjetnike apsolutno treba podržati. Međutim, sporna je krajnja netransparentnost.

Ako je Grad išao na obrtnike koji rade svoje suvenire, lokalne OPG-ove i umjetnike, u redu je dati im mogućnost da svoju ponudu predstave po povoljnijim uvjetima, ali postavlja se pitanje bi li se, da je išao natječaj ili bilo kakva javna obavijest, javio još neki obrtnik, udruga ili umjetnik. Također se postavlja pitanje tko je krojio kriterije i o kakvim se kriterijima radi.

Ivona Ćirak /foto O.Franić

- Oglas -