Nedjelja, 10 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaNa natječajima se traži 301 novi direktor turističkih zajednica

Na natječajima se traži 301 novi direktor turističkih zajednica

Ukupno 301 turistička zajednica u prvoj polovini godine će morati raspisati natječaje za svoje nove šefove. Rezultat je to Zakona o turističkim zajednicama čije odredbe o izboru i mandatu direktora na snagu stupaju s 1. siječnja 2022. godine.

Natječaji za izbor 300-tinjak direktora turističkih zajednica koji će se raspisivati diljem Hrvatske donose i nove promjene, a ključna novost jest ta da će direktori moći biti i osobe bez iskustva u turizmu, što znači da će se na radno mjesto direktora TZ-a moći javiti širi krug ljudi nego što je to bilo moguće do sada – piše Novi list.

Osim toga, novim ugovorima značajno se mijenja i status. Umjesto ugovora na neodređeno koji sada imaju, direktori će sklapati ugovore na određeno, to jest na četiri godine trajanja mandata.

– Cilj ovih reformi je, između ostaloga, učiniti turističko tržište dostupnijim, ali i konkurentnijim te svima onima koji svojim vještinama mogu pridonijeti što kvalitetnijem pozicioniranju Hrvatske kao održive i odgovorne turističke destinacije pružiti priliku da to i pokušaju ostvariti, uz jasno definirane uvjete, istaknula je državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman.

Napomenula je da u ovom trenutku u Hrvatskoj postoji 301 turistička zajednica, dok ih je krajem 2019. godine bilo 314, što je također jedan od rezultata Zakona.

– Ovo smanjenje broja TZ-a u roku od dvije godine, u velikoj je mjeri rezultat odredaba novog Zakona kojim se uređuje sustav jer stimulira formalna udruživanja. Tako su neke zajednice izgubile svoj pravni status, no u stvarnosti su nastavile djelovati udruživši se s drugim zajednicama ili JLS-ima u svojoj blizini, u turističke zajednice područja.

Ovaj vid udruživanja omogućuje bolje brendiranje i promociju mikrodestinacija, posebice na kontinentu. U ovom trenutku u Hrvatskoj imamo 20 formalno udruženih turističkih zajednica područja, pojasnila je.

Herman ističe da je novim Zakonom još u siječnju 2020. godine prestalo postojati radno mjesto direktora turističkog ureda te je istovremeno definirano radno mjesto direktora turističke zajednice koje su preuzeli tadašnji rukovoditelji.

Ključne odredbe članka 22 tog Zakona u primjenu idu 1. siječnja, a nove natječaje za izbor direktora turističkih zajednica potrebno je provesti u roku od najdulje šest mjeseci, odnosno do 1. lipnja.

Kandidati koji se odluče prijaviti ovoga puta neće nužno morati imati radno iskustvo u poslovima u turizmu, ali će morati priložiti prijedlog četverogodišnjeg programa rada za onu turističku zajednicu na čiji natječaj se prijavljuju, za razliku od dosadašnjeg pravilnika u kojem se je tražio plan samo za iduću kalendarsku godinu.

Novi Zakon o turističkim zajednicama donesen je još u svibnju 2019. godine i u primjeni je od siječnja 2020. godine, s tim da dio kojim se regulira rad direktora turističkih zajednica počinje s 1. siječnja 2022. godine.

Cilj zakona, u suštini, je reforma sustava turističkih zajednica, odnosno njime se želi urediti poslovanje i djelovanje turističkih zajednica prema modelu destinacijskog menadžmenta u skladu s modernim trendovima funkcioniranja turističkih organizacija.

Prema riječima državne tajnice u Ministarstvu turizma i sporta Sandre Herman, novim Zakonom od turističkih zajednica traži se učinkovitije sudjelovanje u upravljanju destinacijom, jačanje regionalne zajednice te bolja promidžba i rezultati, a od direktora profesionalizacija – piše Novi list.

MD/foto MD

- Oglas -