Četvrtak, 23 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaNa moru spašeno desetero ljudi, među njima sedmero Poljaka kod Kornata

Na moru spašeno desetero ljudi, među njima sedmero Poljaka kod Kornata

Akcija spašavanja Poljaka trajala je u petak od 18,20 sati do subote u  00,17 sati na poziciji 10-ak nautičkih milja južno od Piškere (ispod Kornata).  U akciju spašavanja isplovio je SAR brod “Šibenik”, koji je pronašao katamaran “Valeria” oko 21 sat, a kako komercijalne službe nisu htjele isploviti i obaviti tegljenje zbog jake bure, m/b “Šibenik” oteglio je katamaran do marine Piškera.

Uz spašavanje Poljaka s katamarana, tijekom jučerašnjeg dana spašene su dvije osobe u okolici otoka Vrtlac koje su bile na nasukanoj jedrilici koju su jaki udari bure razbijali od stijene otoka te su trebali hitnu evakuaciju s jedrilice.

U 21,05 sati je brodica RH 10 ZD stigla na mjesto nasukavanja ali se zbog jake bure i plićine nije mogla približiti nasukanoj jedrilici pa je ribarski brod “CORDIS I“, krenuo u izvlačenje unesrećenih pomoću pomoćne brodice ribarskog broda. Posada pomoćne brodice ribarskog broda uspješno prekrcala unesrećene, te ih je uspješno prebacila na brodicu RH 10 ZD, koja je nastavila prema luci Gaženica. Po dolasku u luku, zbog proživljenog šoka članice posade organiziran je prihvat Hitne medicinske službe (HMS) u luci Gaženica.

Također, tijekom jučerašnjeg dana Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru – MRCC Rijeka zaprimila poziv od MRCC-a iz Rima za medicinskom evakuacijom osobe s kruzera “Costa Luminosa” koji je bio u visini otočića Jabuka jer je njemački državljanin (rođ. 1944) imao respiratornih problema (nije bilo vezano uz covid) te je trebao pomoć pri disanju (kisik ili respirator) budući je gubio svijest.

Djelatnici splitske lučke kapetanije su u dogovoru sa splitskom Hitnom pomoći ukrcali medicinske djelatnike s potrebnom opremom te su s brodom “Pojišan” u 18,40 sati isplovili prema “Costa Luminosa”. U 19,30 sati su djelatnici Kapetanije obavili prihvat pacijenta, a u 19,40 sati su uplovili u splitsku luku. Pacijent je prebačen vozilom hitne medicinske u Kliničku bolnicu Split, navodi se, među ostalim, u priopćenju.

Hina / foto Goran Morović/MD/ilustracija

 

- Oglas -