Subota, 2 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaMUP Za vikend jedna osoba poginula u prometu, zaustavljeno 20 recidivista

MUP Za vikend jedna osoba poginula u prometu, zaustavljeno 20 recidivista

Proteklog vikenda na hrvatskim prometnicama poginula je jedna osoba, a zaustavljeno je i 20 recidivista, izvijestio je MUP.

Od ukupno 3614 prekršaja najviše je bilo prekoračenja dopuštene brzine (1569), a slijede nekorištenje sigurnosnog pojasa (378) i vožnja pod utjecajem alkohola (202). Prilikom nepropisnog korištenja mobitela uhvaćeno je 164 vozača.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači od 31 do 40 godina – 61 takvih prekršaja, kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51-1,00 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom akcije.

Najveće prekoračenje brzine od 235 kilometara na sat zabilježili su policajci PU šibensko-kninske, dok je najveća izmjerena koncentracija alkohola od 2,7 promila zabilježena na primorsko-goranskom području.

U nadzoru prometa, aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 20 ponavljača teških prekršaja u prometu. Recidivisti su najčešće vozili pod utjecajem alkohola, njih sedmero, a isto toliko ih je vozilo nedopuštenom brzinom. Četiri osobe su upravljale prije polaganja vozačkog ispita, a troje dok im je na snazi zabrana vožnje.

Trojica recidivista su zadržana u posebnim prostorijama do otriježnjenja, a protiv šestorice je proveden žurni prekršajni postupak, prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

U MUP-u dodaju da je u prvih 11 mjeseci u prometnim nesrećama poginulo 224 osoba, odnosno 39 osoba ili 16 posto manje nego u istom razdoblju 2019.

Hina

- Oglas -