Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaMUP: Vikend bez poginulih u prometu

MUP: Vikend bez poginulih u prometu

Proteklog vikenda na hrvatskim prometnicama nije bilo poginulih osoba, a zaustavljeno je 16 ponavljača najtežih prometnih prekršaja, izvijestila je policija u ponedjeljak.

Od ukupno 4359 prekršaja najviše je bilo prekoračenja brzine (1911), a slijede nekorištenje sigurnosnog pojasa (464) i vožnja u alkoholiziranom stanju (359). Prilikom nepropisnog korištenja mobitela uhvaćeno je 254 vozača.

Za najveći broj vožnji pod utjecajem alkohola, 84 takva prekršaja, odgovorni su vozači od 31 do 40 godine kojima je najčešće izmjerena koncentracija 0,51 do 1,0 g/kg.

Najveće prekoračenje brzine od 242 kilometar na sat zabilježili su sisačko-moslavački policajci, dok je najveća izmjerena koncentracija alkohola od 3,74 promila zabilježena na zagrebačkom području.

U nadzoru prometa, aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 16 ponavljača koji su počinili 17 prekršaja.

Desetero recidivista je vozilo u alkoholiziranom stanju, a četvero prije stjecanja prava. Dvoje recidivista je odbilo testiranje na droge, a jedan je upravljao za vrijeme zabrane.

Protiv šestero recidivista je proveden žurni prekršajni postupak, prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Prema MUP-ovim podacima, u prva četiri mjeseca 2021. godine, u prometnim nesrećama poginulo je 68 osoba, što je jedna osoba ili 1,4 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Hina/foto M.D

- Oglas -