Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaMUP: Pokrenuta kampanja prijavljivanja nasilja nad najmlađima "Iza Vrata’"

MUP: Pokrenuta kampanja prijavljivanja nasilja nad najmlađima “Iza Vrata’”

Ministarstvo unutarnjih poslova, Poliklinika za zaštitu djece i agencija Degordian pokrenuli su kampanju “‘Iza Vrata”, koja ima za cilj osvijestiti sve građane da prijavljuju nasilje koje se događa u njihovoj blizini, posebno prema najmlađima.

Mia, kako u kampanji nazivaju djevojčicu iza zatvorenih vrata, svakodnevno se susreće s nasiljem u obitelji, a takvih Mija, poručuju iz Ravnateljstva policije, “među nama ima više nego što mislimo I ne smijemo ih ostaviti samima’’.

Voditeljica Odjela za maloljetničku delinkvenciju i kriminalitet na štetu mladeži Anita Matijević ističe da Ravnateljstvo policije, u uvjetima poduzimanja mjera zaštite od koronavirusa i socijalne izolacije, posebno vodi računa o mogućoj eskalaciji nasilja nad djecom.

Sprječavanje nasilja nad djecom i obitelji prioritet policije

Navodi kako je sprječavanje nasilja nad djecom i obitelji jedan od prioriteta i rizika na koje je policija usmjerena.

“Nasilje nije privatni problem obitelji nego globalni izazov našeg društva, a odgovornost za sprječavanje imamo svi koji znamo za njega, osobito sada kada neke žrtve nemaju priliku same potražiti zaštitu”, naglašava Matijević.

Stoga moli sve građane da policiji, sada više nego ikada, budu partneri koji kada primijete rizik, prijetnju za sigurnost djeteta ili ranjivih članova obitelji reagiraju i dojave im svoja saznanja ili sumnje.

Napominje da policija po dojavama ili saznanjima o izloženosti djece zlostavljanju postupa žurno te ima i koristi mehanizme zaštite žrtava, “stoga ukoliko iz drugog stana čujete vikanje, plač, lomljenje stvari i poziv u pomoć – nazovite 192, vaš poziv može spasiti nečiji život”.

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Gordana Buljan Flander kaže kako su u vrijeme zdravstvene krize rizična sva djeca koja ne mogu pobjeći od svog zlostavljača i tražiti pomoć, jer su s njim 24 sata dnevno.

Stručnjaci trebaju pomoć osoba iz djetetove okoline

“Stručnjaci trebaju pomoć građana, osoba iz djetetove okoline, susjeda, poznanika da pomognu zaštiti dijete”, poručuje Buljan Flander.

“Vrata svih institucija koja inače alarmiraju oko različitih oblika nasilja nad djecom su zatvorena”, upozorio je Ivan Tušek iz agencije Degordian.

Građane je pozvao da obrate pozornost na djecu u njihovoj blizini.

Hina

- Oglas -