Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaMOSTAR Preminuo prvozaraženi muškarac (53)

MOSTAR Preminuo prvozaraženi muškarac (53)

Od posljedica zaraze koronavirusom u ponedjeljak je preminuo muškarac u Mostaru, čime se broj smrtnih ishoda u BiH ukupno povećao na osam, a zdravstveni djelatnici upozoravaju na opasnost od širenja zaraze na području Hercegovine.

Epidemiolog dr. Jurica Arapović sa Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) u Mostaru rekao je na konferenciji za novinare kako je bolesnik preminuo nakon srčanog zastoja, a ranije je bio podložan upalama pluća.

U pitanju je muškarac (53) koji je i prva registrirana osoba zaražena koronavirusom u Mostaru. Pacijent je danima bio priključen na respirator u Covid-bolnici i njegovo zdravstveno stanje bilo je teško.

On je na Odjel za plućne bolesti primljen 16. ožujka s teškom upalom pluća, a naknadnim testiranjima potvrđeno je da je pozitivan na COVID-19. Zbog toga je nekoliko liječnika i medicinskog osoblja završilo u izolaciji. Koronavirusom je zaražena i supruga umrloga te dvije zaposlenice njegove kompanije.

Iako se u medijima tvrdilo da se vratio iz Italije, muškarac je negirao da je odlazio izvan zemlje.

Dr. Arapović rekao je kako su do sada ukupno 44 bolesnika pozitivna na koronavirus u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Po njegovim riječima, u Covid-bolnici sada se liječi ukupno dvanaestero osoba, petero je na respiratoru, a četvero je u kritičnome stanju.

“Stanje je ozbiljno. Smrtnost u našoj županiji je blizu 4 posto”, rekao je dr. Arapović i pojasnio da se stvorilo više lanaca zaraženih, što može značajno otežati liječenje.

Pozvao je stanovnike ove županije da ostanu doma, izbjegavaju međusobne posjete i socijalne kontakte.

On je pozvao i državljane koji rade u zemljama Europske unije da za vrijeme predstojećih uskrsnih blagdana ne dolaze svojim kućama i ne ugrožavaju druge ljude, naročito starije osobe.

Govoreći o slučaju zaraze redovnika i redovnica u župi Međugorje, dr. Arapović je potvrdio kako je pet osoba oboljelo, a da su skoro svi redovnici u tome objektu imali simptome koronavirusa. Jedan svećenik i dvije časne sestre su smještene u Covid-bolnici, jedna od njih je u kritičnoj situaciji i spojena je na respirator. Dr. Arapović je izrazio sumnju da je jedna časna sestra iz Italije donijela koronavirus, te je izrazio zabrinutost jer je bilo više kontakata zaraženih osoba.

Krizni stožer HNŽ-a u ponedjeljak je donio odluku da se uvede karantena za kuću u kojoj su smještene časne sestre, kao i za Majčino selo, u kojemu se nalaze djeca bez roditeljske skrbi.

U hercegovačko-neretvanskoj županiji do sada je dvoje ljudi umrlo od posljedica zaraze koronavirusom.

Hina

- Oglas -