Srijeda, 17 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaModerna objavila da je učinkovitost njezina cjepiva protiv koronavirusa 94,5 posto

Moderna objavila da je učinkovitost njezina cjepiva protiv koronavirusa 94,5 posto

 

Američka biotehnološka tvrtka Moderna u ponedjeljak je objavila da se njezino cjepivo protiv covida-19 pokazalo učinkovitim kod 94,5 posto osoba cijepljenih u kliničkim ispitivanjima, što je slično djelotvornosti od 90 posto o kojoj su prošli tjedan izvijestili Pfizer i BioNTech.

To znači da je rizik od obolijevanja od covida-19 smanjen za 94,5 posto nakon velikoga kliničkog ispitivanja u kojoj su sudjelovale dvije skupine: dobrovoljci koji su dobili placebo i oni koji su cijepljeni Moderninim cjepivom.

Analiza je pokazala da se u ovom slučaju u placebo skupini covidom-19 zarazilo 90 osoba, u usporedbi sa samo 5 u cijepljenoj skupini.

Kad bi se u općoj populaciji uspjela postići ista razina učinkovitosti, radilo bi se o jednom od najučinkovitijih dostupnih cjepiva, koje se može usporediti s onim protiv ospica, a njegova djelotvornost iznosi 97 posto u dvije doze, po podacima američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC).

Usporedbe radi, po podacima CDC-a učinkovitost cjepiva protiv gripe u zadnjih je deset sezona u SAD-u iznosila između 19 posto i 60 posto.

Prema preliminarnim rezultatima objavljenim prošli tjedan, učinkovitost Pfizerova cjepiva iznosi 90 posto, a ruski znanstvenici tvrde da je njihov Sputnjik V učinkovit 92 posto.

U priopćenju Moderne stoji i da se među cijepljenim dobrovoljcima koji su se ipak zarazili nije razvio teži oblik covida-19, a u grupi koja je primala placebo teža klinička slika bila je u 11 osoba.

Istodobno je objavljeno da je između 9 i 10 posto cijepljenih imalo nuspojave nakon druge doze, poput umora, otekline ili crvenila oko mjesta uboda.

“Ovo je ključan trenutak u procesu razvoja našeg cjepiva protiv covida-19”, rekao je šef Moderne Stéphane Bancel.

“Ova pozitivna preliminarna analiza koja je proizašla iz treće faze ispitivanja daje nam prve kliničke naznake da naše cjepivo može uspješno spriječiti razvoj covida-19, uključujući i teži oblik te bolesti.”

No rezultati studije još nisu prošli recenziju neovisnih znanstvenika.

U ovom kliničkom ispitivanju treće faze, koje je počelo u srpnju, sudjeluje više od 30.000 sudionika.

Moderna planira podnijeti zahtjev za odobrenjem cjepiva na tržištu Sjedinjenih Država “u narednim tjednima”.

Hina/foto Pixabay

 

- Oglas -